Вашингтон предаде на Кабул военни бази за 858 млн. долара

Вашингтон предаде на Кабул военни бази за 858 млн. долара
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Пентагонът предал на Кабул за безвъзмездно ползване разположени в Афганистан военни бази на стойност 858 млн. долара. Това се посочва в доклад на офиса на главния инспектор на Министерството на отбраната, цитиран от ТАСС и БГНЕС.

В документа се посочва, че САЩ предоставят базата на афганистанското правителство в рамките на усилията за възстановяването на страната. Пентагонът притежава още имущество в Афганистан на стойност 48,5 млн. долара, което е или разрушено или изоставено. По време на военните действия в страната, командването на САЩ притежаваше 715 бази в Афганистан.

От 2010 г. до февруари 2015 г. Пентагонът даде на афганистанските власти 391 бази, закри 219 , а други шест предаде в ръцете на други американски институции. Афганистанската армия е получила за собствено ползване 225 бази, полицията 118, а други правителствени структури – 48. В края на 2014 г. в Съединените щати и други страни от НАТО обявиха завършването на "бойната мисия" на своите войски в Афганистан и предадоха контрола на ситуацията в страната на националната армия и силите за сигурност.

Оттогава американските войници и офицери не участват във военни операции срещу талибаните. Задачата на американците е оказване на помощ в подготовката на и въоръжението на афганистанските въоръжени сили, както и подкрепата за антитерористични операции срещу „Ал-Кайда” и нейни поддръжници.

Обама искаше да върне у дома почти всички американски войници в началото на 2017 г., но беше принуден да преразгледа плановете си заради нестабилното положение в Афганистан. През октомври той обяви решението си да забави изтеглянето на войските си от страната и да задържи през 2016 г. контингент от 9800 души. 

#Пентагон #Афганистан #бази #талибани #Ал Кайда #войници #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници