Кофас: Цените на петрола са все по-малко важни

Кофас: Цените на петрола са все по-малко важни
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Спадът на цените на петрола се оценява като дългосрочен, а те се очаква да влияят все по-слабо върху бизнеса на компаниите в световен мащаб.

Данните бяха представени официално днес, а повече информация за други геополитически и глобални рискове ще бъде дадена по време на конференцията на Кофас за управление на риска, която ще се състои на 14 април.

Бежанската криза и свързаните с нея геополитически промени придобиват все по-значими икономически измерения.
Геополитическите промени също ще оказват по-малко влияние върху цените на тази суровина – това е прогнозата на Кофас. Основните рискове са свързани с навлизането на Иран на пазара и в този смисъл не бива да се очаква по-силен скок в цените му, макар че предвижданията са да достигне 45 долара на барел до края на 2018 г. "Причините за спада са забавеният икономически растеж и намалено потребление, особено в големи икономики като Китай, комбинирано с висок добив, включително неконвенционални горива в САЩ. Извън чисто пазарната логика, на петролния пазар има сблъсък на геополитически интереси между основните страни-износителки.” – добави Милена Виденова.

Според очакванията на фирмата глобалното търсене на суров петрол ще достигне 95,2 млн. барела на ден през 2016 г. Свръхпроизводството и свръхпредлагането обаче ще продължат да са налице, като ще достигнат ниво от 95,9 млн. барела на ден, което е малко над доставките за миналата година от 95,7 млн. барела на ден.

Конференцията на Кофас за управление на риска ще даде подобна информация за други сектори и страни. На 14 април в София тя ще събере влиятелни представители на управлението и бизнеса и по време на нея ще се дадат полезни решения за устойчивост и растеж. Конференцията ще е на тема "Геополитически промени и възможности за българския бизнес”, а специални лектори и гости ще бъдат Жулиен Марсили, главен икономист на Кофас Груп, и Ксавиер Лапер дьо Кабан, посланик на Франция в България.

 

#Кофас #рискове #петрол #цени #барел #икономически растеж #потребление

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници