Топлофикации продължават да мамят НЕК - продават й скъпо най-обикновен ток за високоефективен

Топлофикации продължават да мамят НЕК - продават й скъпо най-обикновен ток за високоефективен
A A+ A++ A


Националната електрическа компания (НЕК) все още изкупува от топлофикациите скъпа електрическа енергия на преференциални цени, без да е произведена по високоефективен и комбиниран начин. Това заяви министъра на енергетиката Теменужка Петкова на питане на депутата от РБ Мартин Димитров в рамките на парламентарния контрол.

Петкова посочи, че масово не е изпълнена разпоредбата за монтиране на измервателни уреди с контролен характер от топлофикационни дружества. Докато тези дружества не изпълнят ангажиментите си, няма да ги оставим, заяви тя и допълни, че ще разчита на парламента да одобри и санкции с дисциплиниращ ефект.

Енергийният министър напомни, че ведомството е извършило проверки на дружествата. Инспекцията, направена в средата на март, показала, че разпоредбите за монтиране на измервателни уреди са изпълнени от топлофикациите в Русе, Пловдив, Бургас, Разград, Ямбол, ТЕЦ София, Овергаз мрежи, Топлофикация Веолия Варна, оранжерии Гимел. Останалите оператори, които не са изпълнили законовите си ангажименти, са посочили причини за това забавяне, отчете Петкова. Тя цитира и мотивите им - неверни показания, настройка на софтуера, липса на подписани договори с изпълнител, недовършени изпитвания. На места апаратурата е монтирана и се очаква операторът да направи съответните настройки.

Министерството на енергетиката е проявило законова инициатива по въвеждането на санкции за дружествата, които не са изпълнили тези ангажименти, увери Петкова.

За 2014 г. загубата на НЕК от топлофикационни дружествата, които не произвеждат електроенергия по високоефективен и комбиниран начин, а НЕК я изкупува на преференциални цени, е 231 млн. лева, каза министърът.

#топлофикации #Петкова #НЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници