Здравното министерство отлага въвеждането на двата здравни пакета за догодина

Здравното министерство отлага въвеждането на двата здравни пакета за догодина
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Вече е готово подробното разписване на пакетите, което да залегне в Закона за здравното осигуряване, след като Конституционният съд отмени новата регулация с аргумента, че не е ясно формулирана и трябва критериите по нея да са част от закона.

Това обяви заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков пред журналисти във Велинград днес. По думите му предложението за нови промени в ЗЗО са изпратени на председателя на здравната комисия Даниела Дариткова за одобрение, след което тръгват към Министерския съвет и Народното събрание. Предложенията са въз основа на сериозно проучване на чужди практики и след дискусии с партньорите от съвета на пациентски и съсловни организации към министерството, увери Шарков.

В основния пакет са записани направленията за промоция, профилактика и ранно откриване на заболявания, както и диагностика на спешни състояния и на внезапно възникнали състояния, и по предложение на съюза на зъболекарите – дентална помощ. Като рискови пациенти, които се лекуват по него, са посочени хората с травми и отравяния, децата, бременните и родилките, онкологично болните и инфекциозните, също хората със сърдечносъдови проблеми, с трансплантирани органи, с обострени хронични заболявания.

В допълнителния пакет, където ще се чака за насрочване на лечение, ще попадат пациенти, които вече са диагностицирани и доказано заболяването им не изисква спешно лечение, няма риск от усложнения и не застрашава непосредствено живота им. Изискванията са да има поставена диагноза, да има обективна медицинска оценка на историята на заболяваето и евентуалното развитие, да се предостави информация на пациента, която да му даде възможност за информирано решение относно лечението му, поясни зам.-министърът.

Предвижда се обаче промяна в продължителността на чакане. Досега министерството искаше да гарантира, че плановите пациенти няма да чакат повече от 2 месеца за лечение, но в новата поправка в закона ще се запише, че за различните клинични пътеки периодът на чакане е позволено да е различен според спецификите на болестта и на пациентите, обясни Ваньо Шарков.

Той даде пример конкретно с направлението физиотерапия и рехабилитация, където всяка година има голям наплив и поставяйки изсикване за списък на чакащите до 2 месеца, ще бъдат поставени в невъзможност да изпълняват това условие и ще им се налага "да слагат по двама пациенти на едно легло". Шарков посочи, че и в момента за някои заболявания в някои болници се чака по осем месеца за лечение.

 

#здравеопазване #здравна каса #Ваньо Шарков #пакети #министерство #направление

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници