Здравната вноска остава 8 % от осигурителния доход

Здравната вноска остава 8 % от осигурителния доход
A A+ A++ A

Здравната вноска няма да бъде увеличена и остава 8 процента от осигурителния доход. Това предвижда проектобюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2024-а година. Той ще бъде разискван на заседание на Надзорния съвет на Касата в петък, предаде БНР. Във финансовата рамка са предвидени разходи за над 8 милиарда и 160 милиона лева или с над един милиард и сто милиона повече спрямо 2023-а година.

В проектобюджета са заложени здравноосигурителни приходи в размер на малко над 7 милиарда и 950 милиона лева, от които почти 4 милиарда и 900 милиона са приходи от здрави вноски и над 3 милиарда са трансфери за здравно осигуряване.

В разчетите е отразено повишението на минималната заплата на 933 лева от 1-и януари догодина. През 2024 г. съгласно писмо от Министерство на здравеопазването са предвидени трансфери за над 173 милиона лева, които са за финансиране на разходите за ваксини, дейности за здравно неосигурени лица и други. За болниците традиционно е предвиден най-големият дял от средствата в здравноосигурителните плащания – малко над 3 милиарда и 500 милиона лева.

За личните лекари са предвидени над 560 милиона лева, за специализираната извънболнична помощ са заложени 562 милиона , а за дентални дейности – близо 329 милиона лева. За лекарства, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели са предвидени общо над два милиарда и сто милиона лева. В това число са плащания за дейностите по отпускане на лекарствата за домашно лечение, заплащани 100 на сто от бюджета на Касата за 39 милиона лева, от които се определят до 3 милиона за финансиране на аптеки в отдалечени, труднодостъпни райони или са единствен изпълнител за съответната дейност от община, както и с денонощен режим на работа.

#здравна каса #здравна вноска

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници