Кабинетът предлага забрана за приватизацията на "Кинтекс" и ВМЗ - Сопот

Кабинетът предлага забрана за приватизацията на "Кинтекс" и ВМЗ - Сопот
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Правителството официално предлага на Народното събрание да разгледа и приеме промени в Закона за приватизацията и следприватизационния контрол, с който оръжейните компании "Кинтекс" и ВМЗ - Сопот, да бъдат включени в т. нар. забранителен списък за приватизация.

Двете компании са търговски дружества с изцяло държавно участие. Те са структуроопределящи за военнопромишления комплекс (ВПК) и са важен елемент в националната сигурност, икономиката и присъствието на държавата на стратегически пазари, се казва в мотивите за предложението.

В средата на април идентичен законопроект, но с включването и на НИТИ - Казанлък, внесоха депутати от БСП. До инициативата им се стигна след като възможността за приватизация на военните дружества беше записана в публикуваната за обществено обсъждане средносрочна програма за приватизация за 2017-2019 година.

Тогава финансовият министър обясни, че Агенцията за приватизация е спазила стандартна процедура, според която всички предприятия, които не са включени в забранителния списък, се включват в средносрочната прогноза.

#правителство #Народно събрание #приватизация #забранителен списък #Кинтекс #ВМЗ - Сопот

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници