И Армения избира парламент

И Армения избира парламент
Естествено аз гласувах за прогреса на Армения, заяви президентът Серж Саркисян, след като пусна бюлетината си.
A A+ A++ A

Армения избира 131 депутати за Национално събрание на 6 май.

90 народни представители се избират по партийни листи и 41 по едномандатни избирателни окръзи. За влизане в Националното събрание политическите партии трябва да преодолеят 5-процентовата бариера, а блоковете да си осигурят поне 7% от гласовете, предаде БГНЕС.

В изборите участват девет партии и блокове: Републиканската партия начело с президента Серж Саркисян, „Процъфтяваща Армения" и „Оринац Еркир" (Страна на законността), които влизат в управляващата коалиция, както и Арменският национален конгрес - блок от 18 политически организации с лидер бившия президент Левон Тер-Петросян, а също и партиите Дашнакцутюн, Наследство, Обединени арменци, Демократическата и Комунистическата партия.

Според резултатите от анкетите най-много гласове се очаква да получи Републиканската партия, следвана от съюзника си „Процъфтяваща Армения".

Председателят на Централната избирателна комисия в републиката Тигран Мукучян съобщи в началото на изборния ден, че 218 членове на избирателни комисии не са се явили в секциите.

„Председателите на комисиите в установения ред извършиха нови назначения и избирателните комисии са комплектовани", допълни Тигран Мукучян.

Право на глас на изборите за Национално събрание в Армения имат 2 482 238 избиратели. 647 международни наблюдатели извършват мониторинг на гласуването.

Президентът на Армения Серж Саркисян вече даде своя глас на парламентарните избори.

„Естествено аз гласувах за прогреса на Армения. Искам днес, утре и вдругиден всичко да бъде спокойно, мирно и в рамките на закона," заяви Серж Саркисян, след като пусна бюлетината си.

Президентът гласува в избирателна секция в центъра на Ереван заедно със съпругата си Рита Саркисян.

#Армения #избори #парламентарни избори #Серж Саркисян #Национално събрание

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници