Der Spiegel: Оставката на австрийския канцлер трябва да е сигнал и за Берлин

Der Spiegel: Оставката на австрийския канцлер трябва да е сигнал и за Берлин
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Външнополитическият експерт на ХДС Рупрехт Поленц определи оставката на австрийския канцлер Вернер Файман като предупредителен знак към Берлин, пише изданието Der Spiegel. Кризата на правителството във Виена показва, че големите коалиции в дългосрочен план вредят на партиите, които участват в тях. При сегашното мнозинство в Германия обаче е трудно те да бъдат избегнати, коментира Поленц. 

Християндемократът обясни, че по настояване на "сестринския" ХСС неговата партия се е отдръпнала леко в дясно на политическия спектър, което ще се отрази върху електората. В Австрия социалдемократи и консерватори бяха пропорционално разделени в продължение на десетилетия, и нарушаването на това положение доведе до сътресения. Именно това трябва да избегне черно-червеното правителство в Берлин. 

В Германия партиите от Голямата коалиция отбелязаха ново дъно в социологическите проучвания на общественото мнение. Ако изборите за федерален парламент бяха следващата неделя, Съюзът ХДС/ХСС би получил подкрепата на едва 30,5 % от избирателите, а за ГСДП биха гласували 19,5 % от имащите право на вот германци. Така коалицията получава общо 50 % - с цели 17 % по-малко, отколкото в общите избори през 2013 г. 

#Берлин #Германия #Австрия #ХДС #ХСС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници