Оперативна програма "Регионално развитие" преобрази българските градове, обяви министър Павлова

Оперативна програма "Регионално развитие" преобрази българските градове, обяви министър Павлова
БГНЕС
A A+ A++ A

Оперативна програма "Регионално развитие" беше програмата, която преобрази облика на българските градове, каза във Велико Търново министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Програмата е приключила с 1104 успешно завършени проекта, а разплатените средства са 103 процента, посочи министърът.

През изминалия период брутния вътрешен продукт е нараснал близо един процент.

Инвестициите за подобряване на градската среда са били над 400 милиона лева, почти половин милиард лева са били средствата за подобряване на системите за градски транспорт, с които са закупени над 250 автобуси и тролеи, уточни Павлова.

Според министъра близо 1000 образователни институции са ремонтирани и обновени по програмата. Всички областни градове в страната имат нови пожарни автомобили. За процесите на деинституционализация на децата в риск са инвестирани над 100 милиона лева, рехабилитирани са над 1100 километра пътища.

В сферата на туризма и културата са обновени и изградени над 145 обекта и атракции.

По новата програма "Региони в растеж", която обхваща периода от 2014 до 2020 г., целта ще бъде разкриване на нови работни места и увеличаване на брутния вътрешен продукт, посочи Лиляна Павлова.

Тя подчерта, че новата програма ще се реализира в партньорство с общините като междинни звена. Средствата за общините са около милиард и половина лева, а през 2018 г. ще бъдат отчетени междинните индикатори, отбеляза тя.

От началото на годината 75 процента от програмата е отворена за кандидатстване.

Предизвикателствата в новия програмен период са свързани с подбора на проектите и с процедурите в условията на нов Закон за обществените поръчки, прогнозира Павлова.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и заместник-министър Деница Николова - ръководител на управляващия орган на Оперативна програма "Региони в растеж", откриха заседанието на Комитета за наблюдение на програмата в музея "Възраждане и Учредително събрание" във Велико Търново.

В заседанието участва кметът на Велико Търново Даниел Панов, който е и председател на УС на НСОРБ.

Източник: БТА

#Павлова #"Регионално развитие"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници