САЩ се заканиха да спрат похода на сирийските правителствени сили към Алепо

САЩ се заканиха да спрат похода на сирийските правителствени сили към Алепо
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

САЩ няма да стоят „със скръстени ръце” докато армията на Башар Асад, подкрепяна от Русия, нарушава примирието в Сирия и продължава настъплението си в Алепо. Това заяви днес американският държавен секретар Джон Кери, който е на посещение в Норвегия, съобщи ТАСС.

От 27 февруари в близкоизточната страна е в сила примирие между режима на президента Башар Асад, поддържан от Москва, и Върховния преговорен комитет (ВПК) на опозицията, базиран в Саудитска Арабия, подкрепян от Запада и включващ голяма част от основните бунтовнически групи. Примирието, което не се отнася до действията срещу ислямистки организации като „Ислямска държава” и „Фронтът Нусра”, се превърна в основата на преговорите за траен мир и политически преход между делегации на Асад и ВПК под егидата на ООН.

От края на април насам обаче правителствените войски предприеха редица настъпления срещу позиции на бунтовниците във втория най-голям сирийски град – Алепо. Дамаск от своя страна изтъкна и редица нарушения на затишието от страна на бунтовнически групи.

Кери днес подчерта, че примирието се отнася за цялата територия на страната, а не до отделни райони, както и че страната ще предприеме изясняване на много от разпоредбите на споразумението. „Русия и други страни трябва да направят своя избор и да покажат дали за тях има значение по-нататъшното развитие на събитията в Сирия и дали сирийците изпълняват резолюциите на Съвета за сигурност на ООН”, заяви американският държавен секретар.

Влошената обстановка в Сирия е една от причините за прекъсването на мирните преговори в Женева между Асад и ВПК. Друга съществена пречка пред тях е несъгласието около бъдещето на самия Асад. Неговата делегация настоява президентът да бъде лидер на преходно „правителство на единството”, което да изработи нова конституция на страната и да организира избори там в следващите 18 месеца, докато ВПК иска безусловното му оттегляне. 

 

#Алепо #САЩ #армия #Башар Асад #Джон Кери #Съвет за сигурност на ООН #Женева #Фронт ал Нусра #Ислямска държава

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници