В стил Лаврентий Берия: Опозиционен лидер в Турция е заплашен от две доживотни присъди плюс 486 г. затвор за обида на Ердоган и нацията

В стил Лаврентий Берия: Опозиционен лидер в Турция е заплашен от две доживотни присъди плюс 486 г. затвор за обида на Ердоган и нацията
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Главната прокуратура в Анкара иска две доживотни присъди и 486 години затвор за съпредседателя на прокюрдската Демократична партия на народите /ДНП/ Селахатин Демирташ. Той е обвинен в клевета и обида на президента Реджеп Ердоган, и в предумишлено опозоряване на турската нация, на държавата, на парламента и на правителството, а доказателствените материали по всяко от обвиненията са изложени в отделни преписки.

Папките за престъпленията на Демирташ са 93. В момента той е в Брюксел с намерението да получи подкрепа от европейските лидери и депутати. Защитникът на правата на турските кюрди е сред общо 152-та депутати, обвинени за 799 престъпления срещу държавата и президента й.

Разследването срещу тях се води по разпоредбите на турския Наказателен кодекс и по Наказателно-процесуалния такъв. Те ще продължат работата си като депутати, но със свален имунитет и ще бъдат съдени само за престъплението, поради което той им е отнет, съобщава БГНЕС.

Окончателното прекратяване на депутатските правомощия ще стане с решение на Общото събрание на парламента след произнасянето на присъдите им, както гласи поправката в чл.84 от конституцията на страната. Сред престъпниците са независимата представителка на Анкара Айлин Назлъака, 29 от управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/, 57 от основната опозиционна Народно-републиканска партия /НРП, в това число и лидера й Кемал Кълъчдароглу/, 55 от прокюрдската ДНП и 10 от Партията на националното действие /ПНД и водача й Девлет Бахчели/. Престъпленията на хората на Демирташ са изложени в рекордните 511 преписки, следвани от 211 за групата на Кълъчдароглу, 50 на ПСР и 23 на ПНД.

 

 

 

 

 

#Реджеп Ердоган #съд #доживотна присъда #затвор #обида #клевета #нация #депутат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници