Начисляват във фактурите за ток 1,80 лв./мвтч такса "грешка" при прогнозиране на потреблението

Начисляват във фактурите за ток 1,80 лв./мвтч такса "грешка" при прогнозиране на потреблението
БГНЕС
A A+ A++ A

След влизане в сила на новите цени на електрическата енергия от 1 юли във фактурите за консумираната еленергия ще отпаднат редовете "балансиране на електроенергийната системата за снабдяване" и "балансиране на електроенергийната система за разпределение".

Това са разходите, които дружествата правят, за да закупят повече ток, ако не са прогнозирали точно потреблението или да платят за дисбаланса, който са създали като излишък, ако са прогнозирали нереално голямо потребление на клиентите си. Това става ясно от доклада на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за новите тарифи на електрическата енергия, цитиран от в. Монитор.

Премахването на тази информация е заради решение на Върховния административен съд (ВАС) по дело, заведено през 2013 г. от едно от ЕРП-тата. То е оспорвало текстове от Наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия, влязла в сила на 18 март 2013 г. Според един от тях разходите за балансиране не се включват в признатите текстове. Със свое решение от 23 февруари т.г. ВАС окончателно е отменил въпросния текст.

Това обаче не означава, че клиентите няма да плащат разходите за балансиране. КЕВР е решила от 1 юли те да бъдат включени в признатите разходи на електроснабдителните и електроразпределителните предприятия като твърда цена от 1,80 лева на мегаватчас без ДДС. Досега енергодружествата начисляваха във фактурите на клиентите си до 1,5% от разходите за балансиране за снабдяване и до 0,5% - за разпределение.

В доклада си от КЕВР посочват, че тъй като тези разминавания се дължат на неточни прогнози на самото енерго, то е длъжно да поеме част от тях за своя сметка. Затова при отчетена средна цена за балансиране за цялата минала година от 2 лева на мегаватчас от търговците на ток и 1,80 лв. - за трите ЕРП-та, КЕВР е решила да включи в цените по-ниската от двете - 1,80 лева на мегватчас.

#потребление #КЕВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници