България очаква от Канада до октомври график за отпадане на визите

България очаква от Канада до октомври график за отпадане на визите
Снимка: под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

България очаква преди планираната през октомври среща на върха ЕС–Канада Отава да представи ясен график за отпадане на визовите ограничения за български граждани. Това се разбира от съобщение на Министерство на външните работи след проведени в понеделник консултации между България, Румъния, Канада и ЕК в Брюксел.

На срещата, в която България е била представена от зам.-министрите на външните и вътрешните работи – Румен Александров и Филип Гунев, са обсъждани въпросите за т.нар. визова реципрочност. Политическите консултации са по инициатива на еврокомисаря по миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос и в тях са участвали канадският министър на миграцията и бежанците Джон Маккалъм и началникът на правителствената канцелария на Румъния Йоан Драгош Тудораче.

"Възприемаме прилагането на визов режим за българи като необосновано неравно третиране, което не съответства на достигнатото равнище на двустранните отношения с Канада, с която България е съюзник в НАТО, споделя общи ценности и си сътрудничи успешно в международните организации". Такава позиция са изразили двамата зам.-министри.

"Реципрочността излиза извън рамките на конкретни визови политики и засяга цялостните отношения ЕС–Канада, които целят достигане на нивото на стратегическо партньорство с договарянето на Всеобхватното споразумение за икономическо и търговско сътрудничество (СЕТА). Разглеждаме сключването на СЕТА и постигането на пълна визова реципрочност като цялостен процес и очакваме преди планираната за октомври среща на върха ЕС–Канада нашите канадски партньори да представят ясен график за отпадане на визовите ограничения за български граждани", гласи още българската позиция.

През април Европейската комисия (ЕК) поиска от Съвета на ЕС и Европейския парламент (ЕП) да заемат позиция по въпроса до 12 юли. Това се наложи, тъй като САЩ и Канада трябваше да премахнат визовите ограничения за някои от страните членки, за да може на свой ред канадци и американци да продължат да пътуват свободно в шенгенското пространство.

Вместо това Канада запази ограниченията за българи и румънци, а САЩ – за България, Румъния, Кипър, Полша и Хърватия.

Но Холандия, която бе председател на ЕС до края на юни, е пренебрегнала искането с аргумента, че подходът на ЕК за разрешаване на проблема не е описан в европейското законодателство. Подобна е позицията и на Словакия, която пое председателството на 1 юли.

Освен това препоръката на ЕК няма задължителен за страните членки.

 

#България #Канада #САЩ #визи #председателство #ЕС #ЕК #Препоръката

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници