Комаров: Русия настоява за стриктното изпълняване на решението на арбитража за АЕЦ "Белене"

Бизнес | 29 юли 2016, петък / 18:10| Показвания:БГНЕС

Русия ще настоява за стриктно изпълнение на решението на Арбитражния съд по казуса с АЕЦ „Белене“. Това стана ясно след днешната среща в Москва между първия заместник-генерален директор на държавната корпорация „Росатом“ Кирил Комаров и българския министър на енергетиката Теменужка Петкова.

„Росатом“ е готов да обсъди с българските си партньори възможните варианти за разрешаване на ситуацията, в съответствие с интересите на двете страни, но само в контекста на необходимостта от максимално бързо погасяване на дълга от българска страна“, отбеляза Комаров.

По време на срещата страните обсъдиха по-нататъшните стъпки по решението на Арбитражния съд към Международната търговска палата в Женева, според което българската Национална електрическа компания трябва да заплати на руския „Атомстройекспорт“ компенсация заради спирането на проекта АЕЦ „Белене“ в размер на 620 милиона евро. Освен това до пълното погасяване на цялата сума на щетата всеки ден се начислява неустойка в размер на 167 хиляди евро.

Комаров и Петкова също така обсъдиха актуални въпроси, свързани с двустранното сътрудничество и, в частност, с изпълнението на проекта за удължаване на сроковете на експлоатация на V-ти и VI-ти блок на българската АЕЦ „Козлодуй“, както и с изпълнението на решението на Арбитражния съд към Международната търговска палата в Женева относно проекта АЕЦ „Белене“.

Страните отбелязаха, че са напълно удовлетворени от хода на изпълнението на проекта за удължаване на срока на експлоатация на V-ти и VI-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“ с участието на руската компания „Русатом Сървис“. На срещата бе подчертано, че руската страна изпълнява всичките си договорни задължения.


Тагове: Комаров, Росатом, Арбитражния съд, Петкова, АЕЦ "Белене"

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси