Десетки хиляди на митинга в подкрепа на Ердоган в Германия

Десетки хиляди на митинга в подкрепа на Ердоган в Германия
БГНЕС
A A+ A++ A

Десетки хиляди представители на турската общност в Германия участваха в митинг в подкрепа на турския президент Реджеп Ердоган след неуспелия опит за преврат в Анкара. Многохилядната демонстрация е в германския град Кьолн. Според полицията, в проявата са се включили около 20 000 души. Сред организаторите е Съюзът на турските европейски демократи, който силно симпатизира на турския президент.

С развени червени турски национални знамена, демонстрантите започнаха шествието си с изпълнение на химна на Турция и химна на ФРГ, преди да почетат с минута мълчание загиналите в метежа на 15 срещу 16 юли, както и жертвите на скорошните терористични атаки в Европа. Хората започнаха да прииждат от обяд, като някои носеха плакати с лозунг „Ердоган се бори за свобода”.

Полицията е в готовност с водни оръдия, за да предотврати евентуални сблъсъци с контра демонстранти. Съюзът на турските европейски демократи очаква към проявата да се присъединят съмишленици от Финландия, Великобритания и Австрия.

Планираната видеовръзка с Анкара и реч на Ердоган няма да бъде осъществена от съображения за сигурност. Затова говорителят на турския президент Ибрахим Калън разкритикува Германия. Калън подчерта, че Турция е "любопитна каква е истинската причина" за забраната. Турският министър по европейските въпроси Йомер Челик написа в туитър, че решението на германския съд противоречи на европейските демократични ценности и свободата на словото.

На демонстрацията присъстват много турски политици, включително министърът на спорта. Събитието се охранява от 2 700 полицаи, на място са докарани и осем водни оръдия. Говорителят на полицията в Кьолн Волфганг Балдес предупреди: Като цяло сме се подготвили  добре и както вече неколкократно обявяваме, ще направим всичко възможно нещата да преминат мирно. Смятам, че трябва да държим под око всички демонстрации, защото ще се съберат много емоционално заредени хора, пердаде БНР.

В Кьолн се провеждат и поне четири демонстрации срещу Ердоган и политиката му, включително на крайно десни радикали. Властите заявиха, че засега обстановката е относително спокойна.
 
Вчера германският външен министър Франк-Валтер Щайнмаер предупреди, че не е редно Турция да пренася политическата си криза в Германия.

#Кьолн #Ердоган #митинг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници