Ген. Румен Радев обедини БСП и АБВ - подробности

Ген. Румен Радев обедини БСП и АБВ - подробности
БГНЕС
A A+ A++ A

БСП и АБВ се обединиха около кандидатурата за президент на ген. Румен Радев. Това стана ясно от съвместна пресконференция на ръководствата на двете партии, предаде репортер на БГНЕС.

„Двете партии се доближаваме до възможната кандидатура на ген. Румен Радев. Това не приключва въпроса. Ще проведем Национален съвет, на който ще бъдат подложени на обсъждане и гласуване всичките кандидатури. Окончателното решение в БСП ще бъде на Националния съвет на партията, където ще се направи гласуване и ще имаме решение. Днес с АБВ имаме обши позиции и по формулата на участие, която е коалиция от партии”, разясни председателят на БСП Корнелия Нинова.

От своя страна председателят на АБВ Георги Първанов изтъкна, че от партията са били максимално конструктивни. „Направихме своите компромиси, както е редно в едни преговори, водени от доброто желание да имаме силна, убедителна кандидатура, от АБВ снехме от обсъждане нашите две кандидатури - моята и на Ивайло Калфин, защото сме убедени, че кандидатурата на ген. Радев е силна кандидатура, която има всички шансове да спечели президентските избори.

След близо двучасовата лидерска среща между Корнелия Нинова и Георги Първанов, и преговорните екипи на БСП и АБВ, партиите стигнаха до консенсус в лицето на ген. Румен Радев.

Корнелия Нинова подчерта, че от БСП са извървели дълъг и сложен път във връзка с номинациите за президент и вицепрезидент. Тя припомни за вътрешното партийно допитване, което реши да се търси обща коалиция в ляво. „Няма да се отклоним и на милиметър от допитването в партията. Партиите-партньори в БСП-Лява България одобриха две имена Корнелия Нинова и ген. Румен Радев. След разговорите с „Движение 21” , Татяна Дончева постави като единствен кандидат за президент своето име, желаем й успех в тази битка”, изтъкна лидерът на БСП.

Корнелия Нинова подчерта, че при разговорите с АБВ на първия етап са постигнали съгласие да търсят общи политически действия, платформа, отрицание на досегашния модел на Плевнелиев и ГЕРБ в президентската институция. „Днес представихме на АБВ номинациите на БСП досега. Двете партии се доближаваме до възможната кандидатура на ген. Румен. Радев. Имаме и общо мнение, че фигурата на вицепрезидента, трябва да обсъждаме след като бъде избран от партийните ни органи кандидатът ни за президент, за да може той да се включи в разговорите за вицепрезидент”, уточни председателят на левицата.

От своя страна лидерът на АБВ Георги Първанов посочи, че с днешната среща контактните групи на двете партии са изпълнили задачата, която е била поставени от ръководните си органи. „Подхождаме с респект към всички номинации на партньорите си и не взимаме страна във вътрешнопартийните спорове коя кандидатура е по-подходяща и т.н. Бяхме максимално конструктивни, направихме своите компромиси, както е редно в едни преговори”, заяви Първанов.

Според него кандидатурата не ген. Румен Радев е равно отдалечена от гледна точка на партийността, той не се е занимавал с политика и това, че няма политическо минало е неговото голямо предимство, убеден е Първанов. „ Той е и ранно приближена кандидатура от гледна точка на морала, почтеността и разбирането ни за силен държавник. Ген. Радев като президент би могъл да възстанови авторитета на държавността, ефективността на българските институции. Това би бил президент, различен от модела ГЕРБ, не просто различен от президента Плевнелиев, а от модела ГЕРБ”, допълни той.

Председателят на АБВ уточни, че и Националният съвет на АБВ също ще гласува по тази процедура. „Надявам се, че разумът и желанието за победа ще надделее, което би сложило началото на промяна на функционирането на политическия модел в България. Готови сме на една коалиция с БСП, но очевидно се очертава широка мрежа от коалиционни споразумения, защото има други партии, които няма да подпишат и с двете партии едновременно, но чрез партньорските отношения по отделно ще дадат, надявам се, своя принос”, отбеляза Първанов.

Запитана в какъв състав работи ИБ на БСП след подадени вчера оставки на Юрий Асланов и Костадин Паскалев, от друга страна Корнелия Нинова заяви, че подадените оставки не са приети и няма да бъдат внасяни за обсъждане в Националния съвет.

Нинова разясни още, че номинацията на ген. Румен Радев е предложена на конференции на БСП в областите – Габрово, Благоевград, Кюстендил, Стара Загора, София-област, Сливен, Смолян, Ловеч, Плевен, Русе, Видин и Бургас. Според председателя на БСП и в тази кампания няма да се промени грозната българска практика да се води черна и мръсна кампания преди избори. „Ние в такава кампания- в стил Татяна Дончева, няма да влезем. Ние искаме да предложим на българския народ алтернатива на това, което виждаха досега в лицето на Плевнелиев. Такава кампания ще водим”, зарече се Нинова.

Тя обясни, че преди два месеца, още, когато не се беше заговорило за конкретни имена, е заявила позиция, че смята да си изпълни задълженията на поста председател на БСП, както Конгреса го е поискал от нея преди месеци. „Не е коректно и логично да се скача от пост в пост в името на лична кариера. Поела съм ангажименти към партията и ще си ги извървя докрай”, обеща Корнелия Нинова.

Първанов, от своя страна заяви, че, за да се спрат всякакви спекулации поздравява ръководството на БСП за номинацията на ген. Радев. „По тази логика би трябвало да предложим вицепрезидент, но няма да предложим вицепрезидент, който да е партийна кандидатура. Няма да търсим баланс, а ще предложим това да свърши кандидатът за президент, както е редно”, съобщи Георги Първанов.

Той е убеден, че ген. Радев може да бъде по-добрият президент и уточни, че вярва в това и не е агитация. „Никой не вярваше преди 15 години, че аз мога да бъда добрият президент. Ще помагам с каквото мога, без да го задушаваме в обятията си. Ще държим на това той да бъде максимално самостоятелен в действията, политика и визията си, защото такъв трябва да бъде бъдещият президент. И като влезе няма да му стана съветник, ако това ви интересува. До избирането му той може да разчита на безусловната ми подкрепа”, добави Първанов. 

 

Източник: БГНЕС

#обединение #президент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници