Премиерът, а не президентът ще присъства на срещата на върха на НАТО

Премиерът, а не президентът ще присъства на срещата на върха на НАТО
A A+ A++ A

Поредна тема, по която може да настъпи напрежение между Президентството и Министерския съвет. Причината - на 11 и 12 юли ще се проведе среща на върха на страните членки на НАТО във Вилнюс.

Две седмици преди събитието правителството взе решение, че делегацията, която ще представлява България, ще бъде водена от премиера акад. Николай Денков. Още преди седмици обаче от „Дондуков” 2 информираха, че в Литва страната ни ще бъде представлявана от президента Румен Радев. Така, на практика, отпадна участието на държавния глава в срещата на Алианса, предава Нова тв.

В нея ще участва министърът на отбраната Тодор Тагарев, заместник-министърът на вътрешните работи Тихомир Стойчев и началникът на отбраната адмирал Емил Евтимов. През последните години стана практика на срещите на върха на НАТО България да се представлява от президента.

Решението на Министерския съвет коментира вицепремиерът и външен министър Мария Габриел. „Това е в съответствие с Конституцията на Република България, а по време на тази среща на върха ще бъдат взети решения, които пряко се отнасят към правомощията на изпълнителната власт, засягат външната политика, ресорни министерства като Министерство на отбраната. Мисля, че няма прецедент. През годините сме имали моменти, в които министър-председател е бил на тези срещи на върха. Мисля, че няма място за напрежение. България има свое редовно правителство, тя е парламентарна република и иска просто да заяви своята позиция ясно”, каза Габриел.

Член 105 от Конституцията, на който се позоваха от правителството, гласи, че МС осъществява вътрешната и външната политика на страната. Според Член 92 обаче президентът представлява България в международните отношения.

През последните години обаче практиката по-скоро беше на срещите на върха на НАТО държавата да е представлявана от президента. В решението си от Министерския съвет не видяха повод за напрежение между тях и Президентството. „Вярвам в разума и в диалога, и че България може само да спечели, ако говори на международната сцена в един глас”, посочи Мария Габриел.

Още от началото на кабинета „Денков – Габриел” стана ясно, че правителство подкрепя военната помощ за Украйна и че страната ни възнамерява да се включи в съвместните поръчка на 1 милион снаряда, ако е възможно. Тема, по която вече държавният глава няколко пъти заяви несъгласие.

Именно срещата на върха в НАТО беше повод министрите на външните работи и на отбраната да бъдат изслушани в Комисията по отбрана в парламента. След заседанието Тодор Тагарев потвърди, че България подготвя нов транш помощ за Украйна, която не е обвързана със срещата на Алианса. „Според техните потребности, както е решило Народното събрание на 9 декември миналата година. Ние вадим от складовете неща, които са в годно състояние. Имат още ресурс, но 30-40-годишни. Не коментираме към този момент даването на основни бойни платформи”, заяви военният министър.

#премиер #президент #среща на върха на НАТО #Вилнюс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници