Меркел: Споразумението на ЕС с Турция е модел за договаряне и с други държави

Свят | 7 септември 2016, сряда / 12:02| Показвания: 

Споразумението с Турция може да се използва като образец за договаряне и с други държави по въпроса за мигрантите, като Либия, Тунис и Египет, каза канцлерът на Германия Ангела Меркел по време на обсъжданията на федералния бюджет в Бундестага, пише БГНЕС.

„Споразумението с Турция е модел за други сходни сделки: с Египет; Либия, която трябва да се сдобие с разумно правителство; с Тунис и други страни”, каза Меркел.

В средата на март ЕС и Турция сключиха споразумение за регулиране на миграционната криза в Европа. Брюксел обеща на Анкара 6 милиарда евро, отмяна на визовия режим и отваряне на нова глава в преговорите за присъединяване към общността в замяна на ограничаване на бежанския поток от Турция към Европа.

От 4 април, в съответствие със споразумението, всички нелегални мигранти, пристигнали на гръцките острови от турска територия, са връщани обратно в Турция.

ЕС приема от турска територия бежанци, които са били проверени от турските миграционни власти, получили са легален статут и имат нужните документи. Замяната на нелегални мигранти за лица с бежански статут става на принципа „един срещу един”.


Тагове: споразумение, Турция, образец, договаряне, други държави, мигрантите, като Либия, Тунис и Египет, канцлер, Германия Ангела Меркел

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси