Ген. Радев е готов да състави служебен кабинет

Ген. Радев е готов да състави служебен кабинет
БГНЕС
A A+ A++ A

Новоизбраният президент Румен Радев е готов с вариант за служебен кабинет. Трябва да имам готовност, не мога в последния момент да сформирам служебен кабинет, уточни Радев. Той отказа да обяви кой е фаворит за служебен премиер, пише БТВ.

Нека да се изчерпят всички конституционни възможности за съставяне на правителство в този парламент, каза Радев. По думите му не е въпрос на проценти и не е въпрос на математика съставянето на кабинет.

"Борисов нямаше основателна причина да подаде оставка. Тенденцията да имаме кабинет „Борисов 3“ поставя въпроса за какво беше този целият цирк", каза още Радев.

Въпросът коментира и президента Росен Плевнелиев.

„Имаше и продължава да има три варианта в сегашната ситуация. Първият е правителството в оставка да продължи до 22 януари. Вторият - аз назначавам служебно правителство и то продължава до 22 януари. А трети – правителството в оставка да бъде преназначено за служебно”, каза президентът.

Плевнелиев уточни, че решението ще бъде взето след седмица.

„Притеснявам се, че тезата за провеждането на „бързи избори“ може да доведе до още по-голяма нестабилност и до едно още по-раздробено Народно събрание, което няма да може да работи. За нас председателството на ЕС е от ключово значение, то е една трета изпълнение и две трети подготовка, която трябва да приключи до юни 2017 г.“, подчерта още Росен Плевнелиев.

Апелирам политическите партии в 43-ото Народно събрание да положат всички усилия за създаването на проевропейско правителство, обединено около няколко ясни приоритета, което да завърши подготовката за Българското председателство на Европейския съвет през 2018 г., каза президентът.

Държавният глава предупреди, че страната ни има само около шест месеца, за да се включи в работата на председателската тройка на Съвета, заедно с Естония и Австрия, и рискува да загуби своето председателство на ЕС, ако изпадне в трайна нестабилност.

#Румен Радев #служебен кабинет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници