Плевнелиев: Малки и средни предприятия дават работа на 2/3 от българите

Плевнелиев: Малки и средни предприятия дават работа на 2/3 от българите
Плевнелиев откри в четвъртък, 14 юни, Съвета за икономическо развитие и социални политики към президентската институция на тема: „Приобщаващ растеж – заетост и социално включване“. Снимка: „Новинар“
A A+ A++ A

Две трети от заетостта в България се създава от малки и средни предприятия, които според президента Росен Плевнелиев трябва да са приоритет.

Плевнелиев откри в четвъртък, 14 юни, Съвета за икономическо развитие и социални политики към президентската институция на тема: „Приобщаващ растеж - заетост и социално включване“, предаде БНР.

„99,2% от предприятията в България са малки и средни предприятия. Около 70% от работещите са в малки и средни предприятия. Много бих бил благодарен на всички вас, ако дефинираме, освен общонационалния консенсус в подкрепа на малките и средни предприятия, но и наистина работещите механизми сега, веднага, но и в дългосрочен аспект в подкрепа на тези предприятия“, заяви президентът.

„Истината е, че говорейки за растеж, ние няма да постигнем растеж и за някои държави, за да постигнат прогрес по-скоро, ще трябва да падат, а не да растат, докато стигнат до стабилно ниво, над което след това да могат да надграждат. И е много важен този баланс не само за България, но и за Европа - можем ли отново да напомпаме планините от дълг, надявайки се, че ще има растеж, ако си кажем, че през 2030-2040 година демографската криза ще ни удари с цялата си сила, каквато е статистиката на нашите изследователски центрове, на БАН“, каза още Плевнелиев.

„Още отсега, знаейки, че през 2030 година например по-малко работещи ще издържат повече неработещи пенсионери – добре е дотогава да сме се преструктурирали в индустрия с висока добавена стойност, които да гарантират достатъчен марж, така че да можем да издържаме повече пенсионери и те да имат достойни пенсии, и работещите да имат достойни заплати“, посочи той.

#заетост #малки и средни предприятия #Президент на България #Росен Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници