Инспектират ли качествено асансьорите у нас?

Общество | 7 юни 2017, сряда / 10:33| Показвания:Нова телевизия

След поредния случай на пропадане на асансьор със 7-годишно дете в него темата за безопасността на съоръженията и за това кой следи за нея отново дойде на дневен ред, информира Нова телевизия.

В ефира на „Здравей, България” главният директор на дирекция „Инспекция за държавен технически надзор” в ДАМТН Нели Карипова заяви, че виновните за вчерашния инцидент в Пловдив ще бъдат санкционирани. Ще се съставят актове и за надзорната фирма, защото е допуснала да се експлоатира асансьор с неизправна алармена система.

„Ще се върви към отнемане на лиценза. В момента се проверява цялостната дейност на фирмата. Вече са проверени четири от общо 400-те асансьора, които тя поддържа”, поясни Карипова.

Тя каза още, че на сайта на ДАМТН всеки може да види коя компания поддържа дадено съоръжение и кога за последно то е инспектирано. Оказва се обаче, че тази информация не винаги се въвежда.

„Ние нямаме основание да задължаваме фирмите да вписват тези данни”, поясни експертът. И допълни, че ще се искат законодателни промени, чрез които вписването на данни за всеки асансьор да стане задължение за всички.


Тагове: асансьор, падане, Пловдив

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси