България бори киберкризи през председателството си на Съвета на ЕС

България бори киберкризи през председателството си на Съвета на ЕС
A A+ A++ A

Увеличаването на капацитета на Европейската агенция за мрежова и информационна сигурност (ENISA), прилагането на Директивата за мрежова и информационна сигурност, създаването на пилотен фонд за преодоляване на последиците от киберкризи са сред въпросите, по които България ще търси общ подход в рамките на председателството ни на Съвета на ЕС, пише news.bg 

Това заяви председателят на Държавната агенция "Електронно управление" (ДАЕУ) Росен Желязков пред участниците на Четвъртия регионален форум по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа.

Желязков изтъкна, че превенцията и правоприлагането са двата основни подхода за постигане на доверие на потребителите във виртуалната среда.

"Когато говорим за превенция, трябва да мислим за киберхигиена, а когато говорим за правоприлагане - да помним, че доверието на обществото се гради върху ефективността на реакцията при престъпни и други атаки към системи, които са уязвими и могат да бъдат компрометирани", обясни Желязков и добави, че трябва да се заложи на силно взаимодействие и на стандартизиран подход, ориентиран към рисковете в областта на киберсигурността.

Председателят на ДАЕУ акцентира, че "границите на държавите са без значение". Той обясни, че значение имат общите подходи и стремежът да се постигне доверие у потребителите. По думите му това е основна предпоставка за развитието на обществените отношения.

Според заместник-министърът на вътрешните работи Милко Бернер форумът е доказателство за комуникация и сътрудничество на високо ниво. В центъра му са максималното използване на политики за киберсигурност и изграждането на безопасна среда за всички потребители. "Киберпрестъпността се определя като една от най-сериозните глобални и анонимни заплахи за съвремието и най-бързо развиващата се сфера на трансгранична престъпност", подчерта Бернер и също акцентира върху ефективните политики и международното сътрудничество.

Главен комисар Ивайло Спиридонов алармира, че киберпрестъпността и използването на интернет пространството в днешни дни благоприятстват всяка една останала престъпна дейност на национално и транснационално ниво. Той посочи, че фокус в работата на МВР винаги ще бъде подобряването на междуинституционалното и международно сътрудничество.

Във видеосъобщение пък българският еврокомисар Мария Габриел изтъкна необходимостта от общ европейски механизъм за координация в случай на мащабни кибератаки. Габриел подчерта, че киберпрестъпността е основен приоритет на ЕС. Целта е обединяване на ресурсите, разгръщане на мрежа от центрове за изследване и компетенции в областта на киберсигурността в Брюксел и държавите-членки на ЕС посочи още Мария Габриел.

#България #Съвета на ЕС #Росен Желязков #ДАЕУ #Ивайло Спиридонов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници