Саудитският крал започна кампания за изкореняване на корупцията

Саудитският крал започна кампания за изкореняване на корупцията
A A+ A++ A

Саудитското ръководство възнамерява да пресече напълно злоупотребите във властовите структури и затова започва голяма кампания за борба с корупцията. Това заяви саудитският крал Салман бен Абдел Азис ал Сауд, цитиран от телевизионния канал "Скай нюз-Арабия", цитиран от ТАСС и news.bg. 

Според саудитския лидер държавните органи в кралството ще проведат "серия кампании за задържане на обвиняеми във финансови машинации и злоупотреба с власт". Монархът заяви, че "корупцията трябва да бъде изкоренена, а на корумпираните да се потърси отговорност".

Вчера Висшият комитет за борба с корупцията постанови да бъдат задържани по обвинения в корупция 11 принцове от управляващата династия, както и няколко десетки министри, настоящи и бивши. Комитетът беше създаден вчера по указ на краля.

По-рано вчера монархът назначи нови ръководители на три министерства - на икономиката, на националната гвардия и на военноморските сили. Саудитските власти са арестували и четирима настоящи министри в хода на кампанията си за борба с корупцията, съобщи телевизионният канал "Ал Арабия", цитиран от Ройтерс.
 
Според телевизия "Ал Маядин" сред обвиняемите са медийният магнат принц Уалид бин Талал, министърът на икономиката Адел Факих, който беше уволнен вчера, както и вече бившият ръководител на министерството на националната гвардия принц Митеб бин Абдула (също уволнен вчера). Официално саудитските власти не са публикували списък с имената на обвинените лица.

Преди това саудитският крал Салман назначи нови ръководители на три министерства - на икономиката, националната гвардия и военноморските сили. Министър на националната гвардия ще бъде Халед Аяф, на икономиката Мохамед Тууайджри, а командващият ВМС Абдула Султан бива заменен от Фахад Гафли. Не се съобщават мотиви за уволненията.

#борба с корупцията #крал Салман #мотиви

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници