През 1890 г. икономиката ни е била по-близо до Европа, отколкото е днес

Политика | 20 февруари 2018, вторник / 09:56| Показвания:След 5 века "робство" българската икономика е била по-близо до Европа, отколкото е днес след след потурчването на милиарди еврофондове от парите на европейския данъкоплатец за развитието на страната ни.

Това се вижда от тази карта и таблица на brilliantmaps, които правят съпоставка на относителния БВП на човек от населението през 1890 година и 2017 г.

Само 5 години след съединението на Княжество България с Източна Румелия страната ни е била на 21-о място по икономическо развитие. Зад нас категорично са били държави като Гърция, Русия, Черна гора, Босна и Херцеговина и Сърбия.

127 години по-късно обаче страната ни е отстъпила с 2 позиции назад като и Гърция и Русия са успели да ни изпреварят по икономически показатели.

Българският БВП на човек от населениението през 1890 година е оценено на 1900 долара и въпреки че днес вече е 19 000 долара, останалите икономики на континента са използвали по-добре последните 127 години, за да се превърнат в по-добро място за живеене.

Любопитен факт е, че най-богатата държава в Европа в момента Норвегия през 1890 година е била абсолютен средняк, но е успяла да прогресира от 10-о на 1-о място. Реално викингите са си сменили мястото с най-мощната икономика в края на XIX век - тази на Великобритания.

В таблицата са включени данни за БВП на човек от населението в американски долари през 1890 и 2017 г. Данните за миналата година са на МВФ, а оценките за 1890 са доста груби. 

 


Тагове: икономика, Европа, БВП, МВФ

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси