Шестима кандидати за ВСС предложиха граждански организации

Шестима кандидати за ВСС предложиха граждански организации
Конституционният съдия Владислав Славов и депутатът от ГЕРБ Юлиана Колева са първите известни номинации за ВСС от квотата на парламента. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Институтът за развитие на публичната среда (ИРПС) предлага на парламента шестима кандидати за членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от квотата на Народното събрание.

От института предлагат Веселина Вълева – съдия в Апелативен специализиран наказателен съд, Галина Стоянова – заместник апелативен прокурор на София, Иван Ранчев – съдия от Пловдив, Кристиан Таков – доцент по гражданско, семейно и търговско право в Юридическия факултет на СУ „Климент Охридски“, Надя Пеловска-Дилкова – председател на съда във Враца, и Юлиана Кацарова-Чорбаджиева – прокурор в Апелативната прокуратура в София, предаде БТА.

Като мотив за кандидатурите от института посочват, че това са почтени хора, с активна професионална и гражданска позиция.

Участието във ВСС за всеки от тях е въпрос на професионален дълг и обществена отговорност, но за нито един от тях не възниква никакво съмнение от биографичния им път досега, че има склонност към злоупотреба с административна власт, подчертават от ИРПС.

Зад шестимата застават и Асоциация за европейска интеграция и човешки права, Български адвокати за правата на човека, РискМонитор, Съюз на съдиите, Център за либерални стратегии и Национална мрежа за гражданско наблюдение на съда.

Този избор следва да стане по изцяло прозрачен начин, така че обществото да има възможността да се убеди, че парламентарните му представители наистина се стремят да изберат най-добрите и да гарантират по-добра администрация на съдебната власт при пълен респект към нейната независимост, пишат инициаторите.

Конституционният съдия Владислав Славов и депутатът от ГЕРБ Юлиана Колева са първите известни номинации за ВСС от квотата на парламента.

Във вторник, 24 юли, изтича срокът за издигане на кандидати. Народното събрание трябва да избере 11 членове в следващия ВСС.

#Юлиана Колева #ГЕРБ #Владислав Славов #Център за либерални стратегии #Съюзът на съдиите #Враца #Пловдив #Иван Ранчев #София #Галина Стоянова #Народното събрание #ВСС #Висшия съдебен съвет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници