Подписахме 10-годишна Пътна карта за военно сътрудничество със САЩ

Политика | 7 октомври 2020, сряда / 12:00| Показвания:Министърът на отбраната на САЩ д-р Марк Т. Еспър и българският министър на отбраната Красимир Каракачанов подписаха Пътна карта за сътрудничество в областта на отбраната между двете страни през следващите 10 години.

България и Съединените щати са съюзници в НАТО и Еспър похвали страната ни за отделянето на 3% от брутния си вътрешен продукт за отбрана през финансовата 2019 година. "Пътната карта очертава начини за подобряване на военните способности на двете страни и повишаване на оперативната им съвместимост", каза Еспър.

Също така тя очертава рамката за непрекъснатото развитие на готовността и боеспособността на българските въоръжени сили през следващото десетилетие посредством трайно сътрудничество между двете страни.

"Тази пътна карта ще ни даде възможност не само да засилим нашите двустранни отношения, но и да бъдем индивидуално полезни за националната отбрана на всяка една от нашите две страни", каза Каракачанов. "Също да бъдем полезни и за НАТО, да можем да противодействаме на зловредните влияния на нашите противници".

България е член на НАТО на предна линия. Еспър каза, че страната играе важна роля в защитата на източния фланг на НАТО.

"Ние, разбира се, споделяме много интереси в областта на сигурността и по-специално сигурността на Черно море, модернизацията на отбраната и сътрудничеството в областта на сигурността", каза Еспър.

Еспър каза още, че би искал повече съюзници в НАТО да достигнат целта от поне два процента от БВП за отбрана. "Аз призовавам Вас и останалите наши съюзници да се стремят  да постигнат 2% от БВП и да направят необходимите инвестиции за повишаване на боеспособността и капацитета", каза той. "Защото, както знаете, вярвам, че два процента трябва да е минимумът, а не таванът.“


Тагове: САЩ, Красимир Каракачанов

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси