Тристранката не се договори за вдигане на заплатите на държавните служители

Вътрешна политика | 13 октомври 2020, вторник / 19:45| Показвания:БГНЕС

Членовете на Националния съвет за тристранно сътрудничество не успяха да постигнат съгласие за промяна в Наредбата за заплатите в държавната администрация, с която да се разшири списъкът със служители, които да получат още тази година увеличение на заплатите до 30%, съобщава БНР. Редица администрации получиха вече такова увеличение от 1 август заради пандемията.

Предложението на правителството е да има увеличение с до 30 на сто възнагражденията на служители в задграничните ни представителства и в Националния институт за недвижимо културно наследство. От КТ „Подкрепа“ настояха повишението да важи и за работещите в Агенцията по вписванията, както и за няколко дирекции в Министерството на правосъдието. Вицепрезидентът на синдиката Йоанис Партениотис смята, че подобно отношение трябва да има и към служителите от системата на МВР:

„Които в пълна степен отговарят на изискванията за структура в пряк контакт с други лица“.

Жасмина Иванова от Българската стопанска камара заяви:

„Необходимо е да се има предвид това, че има администрации, които са много натоварени - ние взимаме това предвид, но все пак е необходимо да бъде обвързано с обща реформа и оптимизации.

Социалните партньори не постигнаха на днешното заседание консенсус и по предложението на МТСП, свързано с промени в заплащането на заетите в сферата на предоставянето на социални услуги, които се финансират от държавния бюджет.

От КНСБ настояваха също да се увеличат заплатите на служителите в Български пощи или поне на тези, които са ангажирани с раздаването на пенсиите, както и на заетите в социалния патронаж.

Социалните партньори обсъдиха и план за действие за изпълнение на Националното споразумение, което беше подписано през юни от синдикатите, работодателите и правителството.


Тагове: НСТС, държавен сектор, служители, увеличение на заплатите

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси