БСК иска отмяна на данъка върху печалбата за 2021 и 2022 г. и други облекчения

Бизнес | 16 октомври 2020, петък / 18:54| Показвания:Pixabay

Българската стопанска камара (БСК) поиска по-ниско ДДС за кетъринг-услугите и компенсации за търговците, които поддържат софтуер за управление на продажбите. Като защитна мярка от Covid-кризата, бизнесът се обяви и за временно освобождаване от данъка върху печалбата за следващите две години, предаде БНР

След като собствениците на ресторанти и заведения настояха за 9% ДДС и върху доставките на храна, от Стопанската камара подкрепиха бранша като прибавиха към искането - облекчена данъчна ставка и за кетъринг-услугите. 

Заради пандемията, от бизнеса поискаха и редица данъчни облекчеия и преференции за производствените предприятия. Сред тях - отмяната на данъка печалба за следващите две години.

Заместник-председателят на БСК Димитър Бранков каза:

"Нашето предложение нека да не стряска никого, тъй като знаете, че в повечето европейски държави предприятията бяха улеснени с едни крупни субсидии, включително подпомагащи тяхната ликвидност в период на криза, дотолкова, доколкото при нас мерките в подкрепа на малките и средни предприятия, знаете, че е с ограничен обхват".

"Предлагаме също и промени върху освобождаване за плащане на данък върху дивидента в размер на 5%. Също и данъчни преференции за предприятия, които инвестират във високи и иновативни технологии", допълни той.

И още от Камарата настояват за еднократни данъчни облечения в Закона за корпоративното подоходно облагане през тази година за търговците, които са инвестирали във внедряването на софтуер за управление на продажбите. 

От организацията обаче се обявяват против диференцираното даъчно облагане на доходите на граждаите. 


Тагове: БСК, предложения, данъчни облекчения, коронакриза

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси