Как самотата влияе на нашето здраве?

Как самотата влияе на нашето здраве?
A A+ A++ A

В ново проучване, проведено от университета Мак Гил, учените показват ефектите от самотата в мозъка, подчертавайки как невронният „подпис“ може да отразява нашата реакция на чувствата на социална изолация.

Изследователите показват важността да разберат как изолацията влияе върху нашето здраве чрез проучването.

Те откриха нещо като подпис в мозъка на самотните хора, които ги правят различни, въз основа на вариации в обема на различните мозъчни региони, както и въз основа на това как тези региони комуникират помежду си в мозъчните мрежи. Екип от изследователи изследва данните за ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), генетиката и психологическите самооценки на приблизително 40 000 възрастни хора, които доброволно са включили информацията си в UK Biobank: база данни с отворен достъп, достъпна за здравните учени по света. След това те сравняват MRI данните на участниците, които често съобщават, че се чувстват самотни с тези, които не са.

Изследователите откриха няколко разлики в мозъка на самотните хора. 

Тези мозъчни прояви бяха съсредоточени върху това, което се нарича мрежа по подразбиране: набор от мозъчни региони, участващи във вътрешни мисли като спомени, бъдещо планиране, въображение и мислене за другите.

Изследователите установиха, че мрежите по подразбиране на самотните хора са свързани по-силно и изненадващо, обемът им на сиво вещество в регионите на мрежата по подразбиране е по-голям.

Нейтън Шпренг от The Neuro (Монреалски неврологичен институт-болница) на Университета Макгил и водещият автор на изследването казва: „При липса на желани социални преживявания, самотните индивиди могат да бъдат пристрастни към вътрешно насочени мисли като спомняне или измисляне на социални преживявания. знайте, че тези когнитивни способности са медиирани от мрежовите региони по подразбиране на мрежата. "

Самотата все повече се признава като основен здравословен проблем, а предишни проучвания показват, че възрастните хора, които изпитват самота, имат по-висок риск от когнитивен спад и деменция. 

Разбирането как самотата се проявява в мозъка може да бъде от ключово значение за предотвратяване на неврологични заболявания и разработване на по-добро лечение, според изследването, публикувано в списанието Nature Communications.

Данило Бздок, изследовател от The Neuro и института за изкуствен интелект в Квебек, и старшият автор на изследването казаха: "Тепърва започваме да разбираме въздействието на самотата върху мозъка. " (ANI)

#самота #здраве

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници