Опасно време: Наводнени къщи в Перник и Трън - обявиха бедствено положение (ОБОБЩЕНИЕ)

Общество | 11 януари 2021, понеделник / 19:30| Показвания:Сериозна е ситуация в Западна България след поройните дъждове. В района на Община Струмяни е заплашен газопроводът България-Гърция. Това стана ясно след заседание на Националния щаб за защита при наводнения.

„Прави се всичко възможно да бъде защитен. Работите, които са предприети, са задоволителни”, заяви главен комисар Николай Николов.

 Сериозна остава ситуацията около София. Най-критично е в село Мировяне. Река Блато е вдигнала много нивото си. Обмисля се частична евакуация на засегнати къщи.

Обявено е частично бедствено положение в Перник, Батановци, Радомир и Община Струмяни заради реките Конска и Струма.

Край Радомир има наводнени къщи, засегната е помпена станция за питейна вода. Така следващите 2-3 дни жителите на града ще получават питейна вода от резервни места.

В Батановци са засегнати няколко къщи. Водите на река Конска наводниха полета и някои къщи.

„Няма язовир, който непосредствено да заплашва хората”, заяви комисар Николов. Единственият по-сериозен проблем е при язовира над Костинброд. 

Частично бедствено положение е обявено и на територията на община Перник, съобщи кметът Станислав Владимиров. Заради наводнени райони в град Батановци се е наложила и евакуация на хора. „Най- критична ситуацията в община Перник е в град Батановци, Черна гора и Ярджиловци“, каза кметът Станислав Владимиров пред БНР.

В град Батановци в махала „Андрейна“ реката излезе от коритото си и заля къщи. От язовира ни казаха че ще изпускат още по-големи количества, което означава, че в тази част на Батановци нивото ще се покачи още и ще стане по-тежка ситуацията. В Ярджиловци ни е другата критична точка. Там в момента има и доброволци, и техника. Правят се диги, укрепват се насипи, за да не стане още по- голяма беля“, посочи кметът.

Заради наводнени къщи се е  наложило да бъдат евакуирани жители на Батановци. По думите на градоначалника става дума за около 20 души. Търсят се варианти за временното им настаняване.

Бедствено положение и в Трън

От тази сутрин и в Трън е обявено бедствено положение заради обилните валежи и високите нива на река Ерма, съобщи кметът Цветислава Цветкова пред БНТ.

Река Ерма е излязла от коритото си в землището на Трън, съобщи директорът на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Перник комисар Борис Борисов, цитиран от БТА.

Заради обилните валежи нивото на реката се е вдигнало с 3 м и тя е наводнила частни имоти и дворове. Почти отцепен е квартал „Мурговица“, защото свързващият го с града мост в по-голямата си част е под водата. Има сигнал и от село Ярловци за наводнени земи. 

 

Опасно повишаване на нивата и в София

Нивата на реките и язовирите на територията на Столичната община се следят непрекъснато. Към момента няма опасност от разливи. Наблюдава се повишение на нивата на реките с около 50 см в рамките на коритата. Контролирано се изпускат язовири „Суходол“ 2, „Иваняне“, „Мрамор“. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова във Facebook.

Екипи на аварийната дирекция и пожарната отстраняват паднали дървета и клони по пътя между Бистрица и Железница и нa пътя за Плана. До почистването на пътя автобуси №69 и 70 се движат до Железница. Временно са спрени и автобуси №23 и 26 заради завиряване под моста в Нови Искър. Аварийни екипи работят на мястото, както и по завиряване в кв. „Требич“.

Високи нива на река Искър бяха регистрирани тази сутрин в района на град Нови Искър. Няколко селища бяха частично наводнени, имаше и спрени линии на градския транспорт.

На много места притоците на река Искър покачиха нивото си и предизвикаха транспортен хаос.  Рано сутринта Ангелина попада в капана на река Кътинска. В подлеза в Нови Искър около нея водата бързо достига два метра. „Тръгнах сутринта за работа. При разминаване с автобус, колата ми цялата беше залята. Останах във водата, нямаше накъде да мръдна. Струята беше много страшна, силна. Цялата треперех, ако не бяха тези момчета...”, разказа тя.

Спасяват я две момчета, които успяват да я измъкнат от автомобила. Единият от спасителите е Давид от Нови Искър. Въпреки, че нивото на водата бавно се понижава, пътят под ЖП линията към Варна все още е затворен и непроходим

„Наши екипи са навсякъде. Гледаме да помогне, където може”, обясни Даниел Тодоринов от “Бедстия и аварии” в Нови Искър.

Йорданка Фандъкова провери на място ситуацията в Нови Искър в кв. „Кумарица“. Към момента има три критични участъка в район Нови Искър, уточняват от Столичната община. Екипите на Аварийна помощ и превенция и Напоителни системи са на място. Аварийните екипи извършват отводняване на критични места в Требич, Мировяне и с. Житен, като се изграждат на места и защитни диги. С цел безопасност са евакуирани хора от една къща в Нови Искър.

Нивото на р. Искър е два пъти над средното, сочат данни на НИМХ. Ситуацията в района остава драматична, на места има разливи. Спасителни екипи отводняват там, където е необходимо.

Костинброд пред бедствено положение, три реки преляха

Костинброд е пред бедствено положение. Това съобщиха от пресцентъра на общината в града. 

Реките Сливнишка, Блато и Белица, които минават през Костинброд, са излезли от коритата си.

Язовир Маслово, който е разположен в непосредствена близост до населеното място, също всеки момент може да прелее. Язовирната стена е пред скъсване, алармираха от общината. 

Има бедстващи хора и наводнени къщи в село Петърч.

Водите на река Градевска отнесоха джип край Симитли. Шофьорът на автомобила е успял да се измъкне невредим. Той се е опитал да мине по път, който прекосява реката, но буйните й води го отнесли метри надолу по течението, докато успее да излезе.

Малко по-късно силната вода отнесла и моста над реката.

Опитите да се извади джипа засега са прекратени заради тежките условия и опасната обстановка, която застрашава живота и безопасността на хора и техника.

Съветът към пътуващите е да не преминават по пътища, които пресичат реки, защото водите в момента са много буйни.

Шест екипа на аварийната дирекция на Столична община бяха на терен през нощта и продължават да отстраняват паднали клони и завирявания. До момента са отработени 20 сигнала“, посочи Фандъкова.

Паднали дървета премазаха коли в Пампорово

Усложнена е обстановката в Пампорово - заради лошите метеорологични условия ски зоната не работи. Рано тази сутрин силните валежи и вятър са съборили четири големи бора, които при падането си са премазали няколко автомобила. При инцидента няма жертви и пострадали, а щетите са само материални. Паднали дървета има и върху пътното платно, съобщи Нова телевизия.

Паднал електрически стълб блокира движението към Самоков

Паднал бетонен електрически стълб блокира за няколко часа движението на пътя от София за Самоков в района на вилна зона „Ярема“. При инцидента няма пострадали хора и коли. В района на вилната зона няма ток от неделя следобед, предаде БНТ.

Кризисен щаб ще наблюдава нивата на язовирите

Поради тежките метеорологични условия и валежи в цялата страна министърът на икономиката Лъчезар Борисов е разпоредил създаването на щаб и е в непрекъснат контакт с всички структури към министерството, които имат отношение и следят за състоянието и нивата на язовирите.

Над 100 населени места са без ток в следствие на проливните дъждове през последните часове.

Към момента няма данни за бедстващи хора. Това съобщиха от Националния щаб за борба с наводненията.

Министър Борисов е издал разпореждане, вследствие на което към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор /ДАМТН/ е сформиран кризисен щаб, който да извършва 24-часово наблюдение към всички язовири, за които Агенцията отговаря за надзора. Сформирани са обходни екипи, които регулярно следят и подават необходимата информация към щаба. Предприети са всички превантивни мерки, като там където е необходимо, се прави контролирано изпускане на водните обеми от язовирите. Към този момент към наблюдаваните от Щаба към ДАМТН язовири не са възникнали аварийни ситуации, съобщиха от икономическото ведомство.


Тагове: Перник, Перник

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси