COVID-19 по света: Кипър отчита 84% срив в туризма през 2020 г.

COVID-19 по света: Кипър отчита 84% срив в туризма през 2020 г.
A A+ A++ A

Европейската комисия препоръча на страните-членки да ваксинират до края на март поне 80% от хората на възраст над 80 години. А до лятото на 2021 г. следва да са ваксинирани най-малко 70 % от възрастното население, съобщиха от пресцентъра на ЕК. 

Оттам препоръчват още всички държави да търсят новите вариации на вируса на COVID-19 и да разширят използването на бързи изследвания за антитела. Според ЕК всяка държава на ЕС трябва спешно да увеличи проследяването на измененията на вируса до поне пет на сто от положителните изследвания. Досега се изследват един процент от пробите.

Междувременно Европейският парламент изрази тревога заради липсата на прозрачност по договорите за ваксините в Европа. В отговор от Европейската комисия заявиха, че търсят съгласието на производителите, за да имат право да оповестят конфиденциална информация, като например цените на ваксините, предаде bTV. 

Мерките в страните-членки ще бъдат акцент и сред темите във видеосрещата на европейските лидери идния четвъртък.

Не ваксината в Норвегия е причина за смъртта на възрастни хора

Същевременно властите в Норвегия успокоиха, че смъртта на 33 възрастни пациенти в старчески домове не е била свързана с тяхното ваксиниране с медикамента на "Pfizer-BioNTech". 

Директорът на норвежката здравна служба Камила Столтенберг обясни, че те са били на преклонна възраст, с много крехко здраве и сериозни придружаващи заболявания.  

В Сърбия приоритетно ваксинират и журналистите

В Сърбия започва ваксинирането срещу коронавирус на следващата приоритетна група - работещите в сферата на образованието, служителите в МВР, армията и представителите на медиите, съобщи премиерът Ана Бърнабич, предаде БТА.

Представителите на медиите и особено тези, които постоянно са на терен, са включени в приоритетната група след призив на медийните сдружения и по молба на президента Александър Вучич, уточни тя.

Президентът Вучич и премиерът Бърнабич ще председателстват заседание на държавното ръководство и Оперативния екип за ваксинацията, след което президентът ще направи обръщение към обществото, съобщава вестник „Новости“, предаде БНР. 

28% от сръбските граждани са поискали да бъдат ваксинирани с ваксината на „Pfizer/BioNTech“, 40% със „Sputnik V“, а за 1/3 е все едно, съобщи държавният секретар в министерството на здравеопазването Мирсад Джерлек, цитиран от изданието. 

Драматичен срив с 84% отчете туризмът в Кипър през 2020 г. заради коронавирусната пандемия. Правителството прие план за възстановяване на отрасъла през тази година, като сред действията е и провеждането най-голямата дигитална рекламна кампания, правена някога за популяризиране на Кипър в чужбина.

Малко над 630 000 туристи са пристигнали на острова миналата година след рекордите близо 4 млн. гости през 2019 г., обяви статистическата служба.

Така 2020 г. се превърна в една от най-лошите години в историята на кипърската туристическа индустрия, която е водещият икономически сектор на средиземноморската страна.

Кризисният резултат отбелязва края на четири поредни години с рекорди в броя на туристическите пристигания и по този показател връща туризма в Кипър 37 години назад.

Основна причина за спада са строгите ограничителни мерки, наложени в Кипър заради пандемията, затворените летища и пристанища от средата на март до началото на юни, както и редица забрани за влизане в страната при строгата категоризация на страните.

Заради тежката епидемиологична ситуация традиционните ключови туристически пазари на Кипър - Великобритания и Русия, останаха затворени през активните летни месеци.

През юли миналата година Министерството на туризма прогнозира в най-добрия случай Кипър да посрещне 20-25% от туристите, дошли тук през 2019 г.

Правителството прие план за действие за постепенно възобновяване на полетите и експлоатацията на летищата, според който от 1 март тази година ваксинираните пътници ще влизат в страната без тестове и карантина.

В три основни направления е насочен одобреният миналата седмица от правителството план за действия за възстановяването на туристическия отрасъл през 2021 г., съобщи заместник-министърът на туризма Саввас Пердиос.

Ще бъде проведена мащабна дигитална рекламна кампания за популяризиране на Кипър в чужбина.

Предвижда се подобряване на туристическата инфраструктура и въвеждането на стимулиращи планове за развитие на специални форми на туризъм.

Акцент се поставя и върху реализирането на туристически проекти в планинските и отдалечените райони.

 

#коронавирус #коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници