Пандемията в развитие: Унгария влиза в локдаун, Полша планира разпускане през май

Пандемията в развитие: Унгария влиза в локдаун, Полша планира разпускане през май
A A+ A++ A

През май в Полша може да бъдат разхлабени ограниченията заради коронавируса предвид очаквания в края на март и началото на април пик на третата вълна от разпространението му. Това обяви днес полският здравен министър Адам Неджелски, предаде Ройтерс.

"Може би след (Великденските празници) ще може да вземем по-категорични решения за отслабване на рестрикциите, ако видим, че сме отминали пика на пандемията", каза министърът пред информационния портал "Виртуална полска" (WP.pl.).

Той съобщи, че хората, преболедували COVID-19 и придобили имунитет, ще получат само по една доза ваксина. "Това ще ускори темпото на ваксинацията", подчерта Неджелски.

Полша, подобно на други страни в ЕС изпитва недостиг от ваксини поради забавяне на доставките от "Астра/Зенека" или "Пфайзър". Затова правителството във Варшава се стреми да увеличи интервала между поставянето на първата и втората доза на ваксинираните лица.

Днес бе обявено, че за последните 24 часа в страната са били регистрирани 15 250 нови случая с коронвирус. Вчера този показател е възлизал на 15 698, най-голям прираст за денонощие от ноември насам.

Унгария ще затвори всички магазини, освен тези за хранителни стоки и аптеките, а началните училища ще преминат на дистанционно обучение заради бързото разпространение на случаите на COVID-19, заяви днес началникът на канцеларията на премиера Виктор Орбан, Гергей Гуяш, цитиран от Ройтерс.

Служителят заяви на правителствен брифинг, че властите ще удължат срока на действие на мерките за държавно подпомагане на икономическите сектори, които трябва да бъдат затворени, от 8 март до 22 март.

В Италия за един ден са регистрирани 347 смъртни случая от COVID-19 и почти 21 000 новозаразени, а процентът на заразените в сравнение с броя на тестваните се е увеличил до 5,8 процента, съобщават местните медии.

Гидо Бертоласо, съветник на президента на регион Ломбардия, твърди, че Италия подхожда с голяма крачка към нова карантина.

За момента централното правителство отхвърля такава възможност и вместо да затвори цялата национална територия, прилага местни мерки.

Самите президенти на определени региони затягат анти-ковид мерките.

Италия блокира днес износа за Австралия на ваксини срещу КОВИД-19 на компанията АстраЗенека (AstraZeneca), произведени на италианска територия, предаде Франс прес.

Това е първият случай на прилагане на контролния механизъм, въведен от Европейската комисия през януари, заяви източник от ЕС.

Италианските власти са уведомили Европейската комисия за решението си, като тя не е изразила възражения.

Според италианския в. "Република" е блокиран износът на 250 хиляди дози ваксина.

Болоня и Модена, в района на Емилия-Романя, ще бъдат поставени под карантина през следващите няколко часа.

Според местните медии ситуацията в тези градове напомня все повече за началото на пандемията, преди година, и болничните легла бързо се пълнят с заразени хора.

Директорът на болницата Санта Орсола в Болоня Андреа Занони твърди, че настоящите пациенти в реанимацията са по-млади, хора на възраст между 40 и 60 години, за разлика от първата вълна на инфекцията, когато хората на възраст над 80 години са били най-изложени на риск.

Вестник il Fatto Quotidiano съобщава резултатите от проучване на Лондонския университет, според което британската мутация на вируса се разпространява с 40 до 90 процента по-бързо от оригиналния вирус.

Началникът на интензивното отделение в болницата в Болоня Даниела Ди Лука твърди, че протичането на заболяването при заразените с английската мутация е по-бързо и че "състоянието се влошава след няколко дни".

Лекарят апелира гражданите да бъдат по-отговорни, да се придържат към мерките.

"Изчерпваме силите си", каза Ди Лука.

#коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници