Първи работен ден: Бурни дебати в новото Народно събрание

Политика | 16 април 2021, петък / 12:00| Показвания:Парламентът ще започне работа с приемане на оставката на Министерския съвет, която беше депозирана вчера. Това решиха депутатите, които приеха програмата за днешното заседание със 157 гласа "за".

Спор в пленарна зала предизвика въпросът дали оставката на действащия Министерски съвет само се депозира пред новоизбрания парламент или трябва и да се гласува.

От ГЕРБ попитаха на какво правно основание оставката на правителството се внася за гласуване. Тя се депозира, не се гласува, възрази Дани Каназирева /ГЕРБ/.

Председателят на 45-ото Народно събрание Ива Митева разясни, че за да се обективира тази оставка, трябва да е налице конститутивен акт от нейното приемане, затова оставката трябва да бъде гласувана. След приемане на оставката, действащият кабинет продължава да изпълнява функциите до избиране на нов, посочи тя.

Депутатите ще разгледат проект на решение за създаване на временна комисия, която трябва да направи ревизия, която да установи дали има злоупотреби и нарушения при разходването на средства от Министерския съвет, министерствата, държавните органи и предприятия и дружества с повече от 50 на сто държавно участие през последните четири години.

В програмата за днес е включено изслушване на премиера в оставка Бойко Борисов за мерките и действията, предвидени в Националния план за възстановяване и устойчивост по Механизма за възстановяване и устойчивост. Вчера Борисов каза, че планът ще бъде депозиран днес в парламента.

Предвижда се депутатите да изслушат и министъра на финансите Кирил Ананиев относно изпълнението на закона за държавния бюджет за 2021 г. и равнището и структурата на фискалния резерв към 31 март 2021 г., както и какви са касовите наличности в държавния бюджет и как се планира тяхното развитие до края на годината.

В дневния ред са включени и проекти за решения за избиране на постоянни комисии по правни въпроси, по бюджет и финанси и по здравеопазването.

Заседанието в старата сграда на парламента започна с поименна проверка за установяване на кворума, тъй като системата за гласуване е преместена в новата пленарна зала в бившия Партиен дом.


Тагове: Народно събрание, ГЕРБ

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси