София няма да промени позицията си към С.Македония, смятат от всички групи в Европарламента

Външна политика | 23 април 2021, петък / 16:59| Показвания:iNews

Не се очаква промяна на българската позиция за начало на преговори със Северна Македония за членство в ЕС и при формирането на следващото българско правителство. Това казаха евродепутати от всички политически групи в Европейския парламент в отговор на въпрос на програма „Хоризонт“ на БНР по време на виртуален дебат за европейската перспектива на Западните Балкани.

Евродепутатът от Европейската народна партия Андрей Ковачев припомни, че страната ни има широка позиция, гласувана с огромно мнозинство в парламента и тя отговоря на основните европейските ценности.

„Това, което Европейският парламент последните 10 години, включително и сега го повтори в последния доклад, че, ако кажеш, че имаш българско самосъзнание, знаеш своя български произход, да бъде подложен на дискриминация. И ние да кажем - е, нищо, ще си затворим очите. Няма кое българско правителство, не мога да си представя, че която и да било партия, било протест, непротест, това няма никакво значение“.

Евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Петър Витанов също заяви, че не очаква промяна в тази насока.

„Аз лично не очаквам промяна на позиция. Ние всички заедно, 17-те евродепутати, гласувахме анблок по отношение на доклада за Северна Македония, включително с всички изменения и допълнения, някои с откровен антибългарски характер, които бяха внесени“.

Евродепутатът от „Обнови Европа“ и докладчик за напредъка на Северна Македония в Европарламента Илхан Кючюк подкрепи единната позиция, но допълни, че трябва да се помисли за намаляване до минимум на езика на омразата и даване на път на конструктивните идеи.

„По всяка вероятност видно от днешното изявление ние отиваме към политическа криза, която няма да промени българската позиция, но която и няма да даде възможности на българското правителство да направи каквото и да е по темата Република Северна Македония“.

„По темата за Северна Македония сме обединени, въпреки нюансите и леките разминавания“, каза евродепутатът от групата на европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки.

Джамбазки каза още, че в последния доклад на Европейския парламент за Северна Македония са вкарани антибългарски поправки от институт ИНФИМЕС, който, по думите му, е  на издръжка на правителството в Скопие и е свързан с Москва и Белград.

Във връзка с възможността Северна Македония и Албания да бъдат разделени при започване на преговорите за присъединяване към ЕС, както смята Кючюк, Ковачев каза: „Това не е краят на света“.

 

 


Тагове: евродепутати, Северна Македония, позиция, ново правителство, България, ЕС, преговори, Албания, Разделяне

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси