БСП връща на президента нереализиран последния мандат

БСП връща на президента нереализиран последния мандат
A A+ A++ A

Седмица след като президентът даде на БСП третия и последен мандат за съставяне на правителство, Корнелия Нинова ще го върне нереализиран.

С това се приключва живота и на 46-тото Народно събрание. Според Конституцията държавният глава е задължен да разпусне парламента след като се изчерпят всички възможности за сформиране на кабинет.

Решението на левицата да се откаже от мандата бе взето на заседание на Националния съвет в късния следобед на четвъртък. "Положихме максимални усилия за постигане на мнозинство за кабинет и за работещ парламент. Знаете, че трите партии на протеста ни отказаха. Така, че смятаме, че е безсмислено да се продължават повече тези усилия и да се предлага министър-председател проформа, няма смисъл от всичко това. Ясно е, няма формирано мнозинство и желание за редовен кабинет", заяви Корнелия Нинова пред медиите.

Идеята на БСП бе да забави връщането на мандата, за да удължи живота на Народното събрание. Целта е приемане на актуализацията на бюджета. Левицата взе това решение, въпреки, че предварително бе ясно, че тяхно правителство не би събрала необходимата подкрепа в пленарната зала.

"Доволни сме, че ще започне актуализацията на бюджета в ускорени срокове и ще има извънредно заседание на парламента във вторник, на което ще бъдат гласувани бюджетите на НЗОК и държавното обществено осигуряване. Надявам се след това в сряда да се продължи и с държавния бюджет. Президентът би могъл да забави с няколко дни разпускането на Народното събрание", посочи още Корнелия Нинова.

#Нинова #БСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »