Радев: България отстоява позицията си за Северна Македония

Външна политика | 15 декември 2021, сряда / 16:59| Показвания:Държавният глава Румен Радев е на посещение в Брюксел за участие в шестата среща на върха на „Източното партньорство“ и в заседанието на Европейския съвет. Там той даде изявление и съобщи, че темата с Република Северна Македония (РСМ) не е на дневен ред. 

"Досега на всички съвети, на които съм участвал, съм говорил с всички европейски лидери по темата за Република Северна Македония. Благодарая за усилията на дипломатите ни, заради които нашите партньори разбраха къде е истинският проблем. Ние ще продължим да отстояваме спазването на правата на македонските българи. Всякакъв натиск върху България по този въпрос ще доведе до отрицателен ефект", каза президентът на България. 

На въпрос дали очаква натиск по темата от Еманюел Макрон, президентът отговори, че е говорил с него и този въпрос не е на дневен ред.

"С Франция имаме да решаваме други въпроси в областта на енергетиката", заяви Радев.

"В Молдова и Украйна имаме голяма българска историческа общност и трябва да разширяваме културното и образователното сътрудничество с тях", каза той. 

Той допълни, че днес на съвета предстои да се разгледа дали и по какъв начин ще се помогне на Украйна.

Радев сподели, че проблемът с човешките права в Беларус остава, въпреки усилията на Европа. 


Тагове: Румен Радев, ЕС, РСМ

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси