Незаконен е начинът, по който А1 и Теленор заявиха, че ще увеличат месечните такси

Телеком и ИТ | 23 декември 2021, четвъртък / 09:40| Показвания:"Незаконно е увеличението на цените на мобилните оператори по начина, по който те са заявили намерение намерение да го направят в началото на следващата година." Това заяви председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в ефира на БНТ.

КЗП започна спешна проверка на обявените намерения на мобилни оператори за повишаване цените на телекомуникационните услуги по действащи договори с потребители.

Комисията не се е самосезирала, защото все още увеличението е само намерение.

"На базата на това намерение ние сме се самосезирали и извършваме проверка. В КЗП
са получени становищата на мобилните оператори и днес на извънредно заседание ще бъде взето решение по тях", каза Маргаритов.

От представените пред КЗП документи става ясно, че намерението за индексацията е за тази и миналата година, а по закон това може да става само за предходната. Заявеното от мобилните оператори увеличение е около 5%, но то може да бъде направено по тази клауза единствено след официално обявения индекс на инфлацията за годината от НСИ, което ще стане през януари.

Той обясни и как можем да прекратим договор с мобилен оператор:

- При безсрочен договор - с едномесечно предизвестие

- При срочен - от потребителя може да се изиска да плати максимум три месечни вноски като неустойка, независимо от срока на договора.


Тагове: телекомуникационни услуги, увеличени сметки, Теленор, А1, КЗП, Димитър Маргаритов

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси