Бургас минава в лилавата зона: Невиждан ръст на заразени с ковид

Общество | 12 януари 2022, сряда / 20:15| Показвания:В Бургаско се отчита невиждан ръст на новозаболели с COVID-19. За последните 24 часа в областта са регистрирани 695 нови случая. Така областта преминава в лилавата зона с 1 004 болни лица на 100 000 души население, съобщи БГНЕС.

Директорът на местната здравна инспекция д-р Георги Паздеров вече е издал заповед за спиране на плановия прием и оперативната дейност в лечебните заведения, която трябва да бъде съгласувана с държавния главен инспектор. Изключения ще има за процедурите свързани с асистирана репродукция, пациентите с онкологични заболявания и трансплантациите.

От утре сутрин започват масирани проверки за противоепидемични мерки.

Ще се проверяват строго предоставяните зелени сертификати. Полицията ще следи и за спазване на всички мерки – дистанция, дезинфекция, носене на маски и прочее. Униформените ще проверяват и дали предоставения сертификат отговаря на данните в личните ни документи.

Очаква се от началото на следващата седмица всички ученици в областта да преминат в онлайн форма на обучение.

„В началото на тази седмица имахме 22 паралелки под карантина, а днес са 105. 206 учители са болни или под карантина. Предложихме на МОН да се преустановят присъствените занятия в община Бургас от края на тази седмица или от началото на следващата. Тази мярка да се приложи и в цялата област“, коментира д-р Паздеров.

Местният щаб за борба с коронавируса ще направи и предложение до здравното министерство за допълнително финансиране на болниците.

Максималният брой легла, които могат да бъдат разкрити в Бургас е 480. Към момента леглата за интензивно лечение са 428. 25% от тях, уточни директорът на РЗИ-Бургас, са свободни.


Тагове: Бургас, ковид - 19

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси