Социалното министерство няма да забранява дървата като енергийна помощ

Финанси | 1 февруари 2022, вторник / 19:43| Показвания:„Ако пенсиите се преизчислят на база 2021 г., печелят пенсионираните по-рано". Това обясни министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков в предаването „Денят на живо".

Няма пенсия, която да е по-ниска през януари, спрямо декемврийската, увери социалният министър, като средното увеличение е с 61 лв.

„Ще има малка група пенсионери, които ще получават по-ниско плащане поради факта, че са преминали от една група телково решение към по-ниска група. Пенсионерите трябва да са наясно, че замисълът на служебното правителство беше да компенсират 50-е лева към COVID добавката, която се даваше към пенсията и тя да стане малко по-голяма и нормална. Заради нестабилната политическа обстановка миналата година, добавката не само отпадна, но беше добавена и COVID добавка от 120 лв., която напрегна сериозно социалната система”, поясни още Гьоков.

Ако не бъде взето решение, по закон предстои осъвременяване на всички пенсии от 1 юли с около 6.1%, каза още министърът на труда и социалната политика. 

Социалното министерство ще направи предложи различни варианти за пенсиите до края на април. След това НС трябва да вземе решение, за да може НОИ да реагира на промените, които ще влязат в сила от 1 юли, обясни още Гьоков.

Той коментира и въпроса с използването на дърва за отопление.

„Замърсяването на въздуха е сериозен проблем у нас. Хората нямат условие да ползват най-екологично чистата енергия - електричеството. Няма да забраняваме дървата като енергийна помощ. Не може да го направим, защото няма алтернатива за хората", заключи Георги Гьоков.


Тагове: Георги Гьоков, социални помощи, енергийни помощи, пенсии

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси