Петима българи извършиха най-голямата измама със социални помощи във Великобритания

Петима българи извършиха най-голямата измама със социални помощи във Великобритания

Crown Prosecution Service

A A+ A++ A

5-ма български граждани са обвинени за най-тежката в историята на Великобритания измама със социални помощи. Българската банда е ощетила бюджета на кралството с 50 милиона британски паунда.

52-годишната Цветка Тодорова, 27-годишният Стоян Стоянов, 26-годишната Патриция Панева, 38-годишната Галина Николова и 33 -годишният Гюнеш Али са пледирали виновни по обвинения в измама и пране на пари, съобщава БНТ.

Снимка: Crown Prosecution Service/БНТ

Бандата е действала в продължение на четири години и половина, между октомври 2016 г. и май 2021 година, когато заподозрените са арестувани за първи път. Петимата са фабрикували хиляди фалшиви документи с откраднати самоличности и медицински свидетелства за източване на британската система. Снимали са се как мятат във въздуха банкноти от по 20 паунда. По време на акциите полицията е открила пачки пари, натъпкани в пазарски чанти и куфари, луксозен автомобил и дизайнерски стоки, включително часовници, якета и очила.

Снимка: Crown Prosecution Service/БНТ

Прокурорът по случая Бен Рийд описва разследването като "сложно и предизвикателно", защото е изисквало ефективното взаимодействие между властите на Обединеното кралство и международните партньори в България и агенцията на Европейския съюз за борба с престъпността Евроджъст. 33-годишният Гюнеш Али се е върнал в България и е екстрадиран от българските власти обратно във Великобритания през февруари миналата година. Петимата българи ще се явят пред съда на 28 май.

#финансова измама #Великобритания #социални помощи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници