София продава 1492 общински жилища

Бизнес | 25 май 2022, сряда / 18:45| Показвания:1492 общински жилища в София ще бъдат пуснати за продажба, реши комисията по устройство на територията на Столичния общински съвет. Предложението е на кмета Йорданка Фандъкова. Повечето имоти - 1464, ще бъдат предложени на наемателите им, тъй като те са пребивавали най-малко 5 години в тях.

От около месец цените за покупка на общинско жилище са повишени със 70%, но остават доста изгодни за пазара в момента - базовата стойност за монолитно общинско жилище е 1182.52 лева за кв.м, а за панелно общинско жилище - 843.42 лева за кв.м.

В комисията бяха изнесени данни, че към момента София има приблизително 9800 общински жилища. "Това не може да е начин за евтино придобиване на жилище", коментира на заседанието Борис Бонев от "Спаси София". Той припомни, че София има готова наредба, с която силно се ограничава продажбата на общински жилища, но приемането й се бави от година и половина. "Това позволява на още и още хора да почнат да отговарят на условията за придобиване на жилището. Какъв е смисълът от наредбата, ако ще я приемем, когато всички общински жилища са продадени", попита Бонев. Управляващите му отговориха, че ще се направи преглед докъде е стигнало приемането на наредбата.

 
 
 
 

Тагове: общински жилища, София

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси