ССБ анализира изборите за ВСС, КС и главен прокурор

Вътрешна политика | 27 декември 2012, четвъртък / 17:20| Показвания:От Съюза на съдиите поясняват, че анализът ще бъде направен съвместно с други правни неправителствени организации, подкрепили посочената Декларация на Централния съвет на Съюза на юристите в България. Снимка: БГНЕС

Съюзът на съдиите в България (ССБ) ще извърши подробен анализ на проведените през 2012 г. избори за членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) и на Конституционния съд (КС) от квотата на парламента, както и избора на главен прокурор.

Намерението на ССБ е изказано в официално изявление, публикувано на сайта на Съюза.

Магистратите посочват, че са мотивирани от Декларацията на Централния съвет на Съюза на юристите в България от 29 ноември, препоръките от докладите за 2011 и 2012 г. на Европейската комисия и позицията на Комисията за възможен извънреден доклад по механизма за сътрудничество и оценка.

От Съюза на съдиите поясняват, че анализът ще бъде направен съвместно с други правни неправителствени организации, подкрепили посочената Декларация на Централния съвет на Съюза на юристите в България.

ССБ ще предложи и решения за „допуснатите слабости по отношение на непрозрачните, макар и публични процедури, без критерии за номинации и за недопускане на нарушения на изборните правила, както и на практиката по приложението им".

Анализът ще съдържа и предложения за конституционни и законови промени, които биха осигурили ефективност на изборните процедури, както и легитимност на изборния резултат.

Целият анализ, заедно с предложенията ще бъдат предоставени на на трите власти, както и на ЕК.

По-рано в четвъртък от ССБ заявиха, че изборът на новия главен прокурор Сотир Цацаров е извършен в нарушение на Конституцията и заради това и указът на президента Росен Плевнелиев, с който Цацаров беше назначен за главен обвинител, трябва да бъде проверен за съответствието му с Конституцията.


Тагове: преподъки, Европейска комисия, ССБ, Съюз на съдиите в България, Централен съвет на ССБ, ЕК, анализ, ВСС, Висш съдебен съвет, Сотир Цацаров, главен прокурор, избор

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси