Балцерович: Най-големите икономически шокове са резултат от концентрацията на власт

Бизнес | 3 юли 2013, сряда / 09:20| Показвания:Лешек Балцерович препоръча да се инвестира върху частните инвестиции. Снимка: www.dnevnik.bg

„Най-големите икономически шокове са предизвикани не от пазарите, а от свръхконцентрацията на политическа власт. Затова най-дълбоки са кризите в непазарните икономики“. Това заяви на лекция, организирана от Асоциация „Банка на годината“, полският икономист и финансист Лешек Балцерович.

„В много държави политиката е деструктивна. Зад предизборните обещания на политиците стоят все по-големи разходи след изборите и това е предпоставка за възникването на криза“, каза още икономистът. По думите му чрез активна дейност на гражданското общество политиките, които водят икономиките към кризи, може да бъдат променени.

Икономистът призова хората да спрат да вярват на все по-щедри обещания в стил „Дядо Коледа“. Според Балцерович икономическите кризи, които са предизвикани от високи фискални разходи и свръхвисок дълг, забавят икономиките на отделни страни. Той посочи за пример раздалечаването на показателите на Мексико и Испания, които в миналото са били със сходни икономически параметри.

Икономистът предупреди, че положителното влияние на Валутния борд в България може да бъде неутрализирано с лоша фискална политика, и подчерта, че е необходимо повишаване на пенсионната възраст, защото ниската заетост и застаряващото население по принцип са предпоставка за възникването на криза.

Балцерович препоръча да се постави акцент върху частните инвестиции, защото публичните инвестиции не са техен добър заместител, и отбеляза, че е най-добре за икономиката данъците да са ниски, при контрол на социалните разходи.


Тагове: Лешек Балцерович, частните инвестиции, кризи

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси