Проф. Божидар Димитров: Али Ахмети доказа, че е способен да е премиер на Македония

Проф. Божидар Димитров: Али Ахмети доказа, че е способен да е премиер на Македония
A A+ A++ A

Али Ахмети доказа, че е способен да бъде министър-председател на Македония. Това каза за агенция „Фокус“ директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров по повод посещението на лидера на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) Али Ахмети в България и изявленията му в подкрепа на договора за добросъседство и за решаване на спора за името с Гърция.

„Представянето на Али Ахмети – лидера на Демократичния съюз за интеграция, по време на международната конференция в София „Балканите от 100 години – от война към мир“, показва, че албанската етническа общност в Македония винаги е имала много по-подготвени политически лидери“, заяви проф. Божидар Димитров.

„Както Джафери от 1996 г. до смъртта си през миналата година доказа, че е най-подготвеният и толерантен македонски политик, така сега Али Ахмети доказва, че е най-подготвеният, най-широко скроеният, най-европейски мислещият македонски политик, готов да коментира от спора за името до решаването на проблемите в добросъседските отношения, които, искам да напомня още веднъж, че се създават от Македония, защото когато имаш спор с границата с Косово и със Сърбия, когато имаш спор за името на Македония и когато имаш спор за езика с България, това означава, че проблемът си е в теб“, посочи проф. Димитров.

„Али Ахмети доказва, че отношенията могат да вървят по съвсем различен начин, ако той е един министър-председател на Република Македония. Тогава ще бъдат цветущи отношенията както с Гърция, така и с България, така и с Албания, така и с Косово, а Македония може да излезе от изолацията, която сама на себе си налага“, подчерта проф. Божидар Димитров.

#Божидар Димитров #Али Ахмети #България #Македония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници