Орешарски обсъди с президента на Азербайджан „Шах Дениз 2”

Орешарски обсъди с президента на  Азербайджан „Шах Дениз 2”
Българският премиер описа церемонията по подписването на окончателното инвестиционно решение на „Шах Дениз 2” като историческо събитие. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев прие българския премиер Пламен Орешарски. Българският премиер бе на еднодневно посещение в Азербайджан.

В столицата Баку премиерът присъства на официалната церемония по подписване на крайното инвестиционно решение на проекта "Шах Дениз 2”

Алиев заяви, че Азербайджан и България поддържат силни отношения на сътрудничество. Той отбеляза, че има големи възможности за развитието на двустранните връзки между двете държави в редица области, включително енергийния сектор, съобщава News.az.

Азербайджанският държавен глава изрази увереност, че окончателното инвестиционно решение за „Шах Дениз 2” ще изиграе важна роля в задълбочаването на отношенията между Азербайджан и България.

Българският премиер описа церемонията по подписването на окончателното инвестиционно решение на „Шах Дениз 2” като историческо събитие, а проекта като енергиен коридор, отварящ се от Азербайджан към Европа. Той отбеляза още, че проектът е създал добри възможности по отношение на диверсифицирането на газовите доставки.

"Булгаргаз" подписа тази година договор с консорциума "Шах Дениз 2" за покупка на един милиард кубични метра природен газ от находището в Каспийско море. Доставките ще започнат най-рано през 2019-та година.

България трябва да получава синьото гориво през газовите връзки с Гърция и Турция, които обаче все още не са изградени.

#Азербайджан #Илхам Алиев #Пламен Орешарски #Орешарски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници