Расте броят на търсещите закрила бежанци

Расте броят на търсещите закрила бежанци
Рязко се покачва броят на подадените молби за закрила в 44 от индустриализираните страни през 2013 г. Снимка: kiwinews.bg
A A+ A++ A

Рязко се покачва броят на подадените молби за закрила в 44 от индустриализираните страни през 2013 г., вследствие главно на кризата в Сирия, се казва в доклад на Върховния комисариат за бежанците към ООН (ВКБООН), цитиран от БГНЕС.

В доклада на организацията, озаглавен „Тенденции в областта на закрилата 2013“, се отбелязва, че 612 700 души са потърсили закрила в Северна Америка, Европа, Източна Азия и Тихия океан през изминалата година, което е най-високият брой от 2001 г. насам.

Афганистан, който през предходните две години бе основна страна на произход на търсещите закрила по света, сега се нарежда на трето място по отношение на новоподадени молби след Сирия и Руската федерация.

В 6 от челните 10 страни на произход на търсещите закрила, има ситуация на насилие или конфликт, а именно Сирия, Афганистан, Еритрея, Сомалия, Ирак и Пакистан.

Трите основни компоненти на глобалното принудителното разселване са вътрешното разселване, броят на бежанците и броят на хората, търсещи закрила (общо възлизащи на 45,2 млн. души, според данните от началото на 2013 г.).

#Сирия #Афганистан #Еритрея #Сомалия #Ирак #Пакистан #Северна Америка #Европа #Източна Азия #Тихия океан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници