Ще се строи нов затвор с пари на частни инвеститори

Ще се строи нов затвор с пари на  частни инвеститори
Желязков, който зае поста в края на април, е юрист и е от 13 години в системата за изпълнение на наказанията. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Новият шеф на затворите Росен Желязков съобщи, че ще бъде построен нов затвор близо до София. Идеята за нов център за задържане е от 20 години, но никой не се е ангажирал с реализацията й.

„Средствата за новия затвор ще дойдат от частни инвеститори, както е било по времето на Александър Стамболийски. През 1922 г., когато са изградени повечето от наличните 12 места за лишаване от свобода у нас, само софийският затвор е платен от държавата. В Европа няма тюрма, която да е в центъра на града“, коментира Желязков пред в. „Преса“.

Той съощи, че приоритети в рабатата му ще бъдат решаване на проблемите със свръхпренаселеността в местата за лишаване от свобода, лошата материална база и кадровия потенциал.

В момента има малко над 8000 лишени от свобода.

"Популацията в различни периоди е варирала от 9000 до 12 000. В момента сме в минимума. Това се дължи и на въвеждането на наказанието "пробация", при което осъденият се държи под контрол, но не влиза в затвора. В това отношение законодателството ни е синхронизирано с европейското право и мисля, че имаме ресурси с още по-бързо темпо да въведем новите стандарти", допълни новият шеф на затворите.

Желязков, който зае поста в края на април, е юрист и е от 13 години в системата за изпълнение на наказанията. Целият му стаж в нея е като началник на Варненския затвор.

#Росен Желязков #Желязков #затвор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници