90% от следените от АНС били обикновени граждани

90% от следените от АНС били обикновени граждани
90 % от лицата, чиято онлайн кореспонденция е била следена от американската Агенция за национална сигурност /АНС/, са обикновени интернет-потребители. Снимка: www.novini.bg
A A+ A++ A

90 % от лицата, чиято онлайн кореспонденция е била следена от американската Агенция за национална сигурност /АНС/, са обикновени интернет-потребители, а не потенциални терористи. Очакваното, но все пак шокиращо разкритие направи американският в.Washington Post след продължил месеци анализ на данни, предоставени от Едуард Сноудън.

Според изданието, голяма част от дълбоко личната информация на хиляди потребители се е пазела на сървърите на АНС, макар да не е имала никаква разузнавателна стойност. Само достигналият до медиите масив съдържа 160 хил. имейла и чат съобщения и 7900 документа, свързани с 11 хил. акаунта на потребители, следени в периода 2009 г. – 2012 г.

Сред тях има много американски граждани, макар АНС по закон да няма право да ги подслушва.
Данните включвали „нови разкрития за секретен атомен проект отвъд Океана, двойна игра на съюзник, военен неуспех на неприятелска сила и самоличността на лица, нападали американски компютърни мрежи”.

Washington Post коментира в материала си, че разкритията показват ясно дилемата, пред която е изправена администрацията на Барак Обама – макар масираният онлайн шпионаж да помага на службите, косвените щети върху личния живот на гражданите са в твърде голям мащаб.

#АНС #потребители #граждани #океана #самоличност #информация #Барак Обама

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници