Трябва да реализираме „Южен поток“, заяви Лавров

Трябва да реализираме „Южен поток“, заяви Лавров
Лавров припомни, че подписаните споразумения с България са във време, преди да влязат в сила правилата на третия енергиен пакет на Европейския съюз. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Мнението ни за „Южен поток“ съвпада с нуждата проектът да бъде реализиран“, заяви външният министър на Русия Сергей Лавров на среща със своя колега Кристиан Вигенин във Външно министерство, предаде БГНЕС.

Лавров припомни, че подписаните споразумения с България са във време, преди да влязат в сила правилата на третия енергиен пакет на Европейския съюз. „Уважаваме правото на ЕС да създава нови правила, но тези въпроси не могат да се решават със задна дата“, обясни той.

Руският външен министър коментира също, че е създадена работна комисия в ЕК, която се занимава с техническата страна на проекта, но нейната работа е била прекъсната по инициатива на Брюксел. Лавров прикани ЕК да стартира отново нейната работа.

В своето изявление Кристиан Вигенин заяви, че „Южен поток“ е от интерес не само за региона, но и за ЕС. „Подкрепяме реализацията на проекта в съответствие с европейските изисквания и норми. Надяваме се скоро да бъде възстановено строителството му на българска територия“, каза Вигенин.

#Сергей Лавров #Лавров #Южен поток #Кристиан Вигенин #ЕС #ЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници