Джон Кери отбелязва впечатляващ напредък в българската demokratsiya

Джон Кери отбелязва впечатляващ напредък в българската demokratsiya
A A+ A++ A

"Видях впечатляващия напредък, който нацията ви е направила от обявяването на независимостта и победата на демокрация преди повече от две десетилетия назад", пише в поздравление по случай 3 март държавният секретар на САЩ Джон Кери, като в текста е използвал транскрипцията demokratsiya вместо английската democracy.

В писмото той споменава стенописите на храма "Свети Георги" и жълтите павета, които по време на посещението си у нас през януари сравни с пътя на Дороти в "Магьосникът от Оз".

"От името на президента Обама и на народа на Съединените щати, поздравявам народа на България за вашия национален празник", пише първият дипломат на САЩ.

"Нашите народи стоят рамо до рамо като съюзници повече от десетилетие. Американският ангажимент към България съгласно член 5 от договора за НАТО е твърд като скала. Ние дълбоко ценим жертвите ви, направени за да се укрепи световната стабилност и да се даде възможност на гражданите на Балканите, Афганистан и Ирак да живеят в мир и сигурност", сочи Кери.

В САЩ се надяват да задълбочим нашето партньорство чрез стратегическия ни диалог в сферата на сигурността и отбраната, енергийната сигурност и диверсификацията, върховенството на закона, образователен обмен, опазване на културата и човешкте контакти, се казва още в писмото на държавния секретар на САЩ.

#3-ти март #Джон Кери

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници